UNMEE

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yk:n sotilaita Eritrean ja Etiopian rajalla

UNMEE eli United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea oli vuosina 2000-2008 toiminut Yhdistyneiden kansakuntien rauhanturvaamis- ja sotilastarkkailuoperaatio Etiopian ja Eritrean raja-alueella. Operaatioon osallistui enimmillään 4 200 sotilasta 47 maasta. Sen päätehtävänä oli valvoa Etiopian ja Eritrean raja-alueilla maiden välistä rauhansopimusta. Vuosina 19982000 maat kävivät keskenään rauhansopimukseen päättyneen rajasodan, jossa kuoli 70 000 ihmistä.

Yhdistyneiden kansakuntien suomalainen Rauhanturvajoukko Etiopiassa ja Eritreassa (YKSRJEE) toimi 207 hengen vahvuisena alueella 14. kesäkuuta 200315. joulukuuta 2004. Rauhanturvajoukon poistumisen jälkeen alueelle jäi neljä suomalaista upseeria esikuntaan Asmaraan sekä seitsemän sotilastarkkailijaa.

7. joulukuuta 2005 julkistettiin, että Eritrea on lähettänyt YK:lle kirjeen, jossa se määrää länsimaiset rauhanturvaajat poistumaan Eritreasta kymmenen päivän kuluessa. Kirje koski ainoastaan UNMEE-operaatioon osallistuvia henkilöitä, ei esimerkiksi Punaisen ristin henkilöstöä. Osa Asmaran esikunnan toiminnasta ja henkilöstöstä siirrettiin Etiopian Addis Abebaan.

Aikaisemmin syksyllä Eritrea oli jo kieltänyt rauhanturvaajien helikopterilentotoiminnan, mikä vaikeutti tehtävien suorittamista (mm. henkilöstön sairausevakuointeja ja rajavyöhykkeen tarkkailua ilmasta). Eritrea myös rajoitti maapartioiden liikkumista rajavyöhykkeellä. Eritrea on ilmoittanut olevansa tyytymätön siihen, että se ei ole vielä saanut haltuunsa kaikkia rauhansopimuksen sille lupaamia alueita. (Vrt. BBC:n kartta alueesta). Suomesta paikalla on kaksi rauhanturvaajaa.

Vastalauseena Eritrean YK:n henkilöstöön kohdistamille rajoitteille uhkasi Yhdistyneet kansakunnat eräänä vaihtoehtona vetää joukkonsa pois Eritrean ja Etiopian väliseltä rajalta, mikä olisi saattanut merkitä uutta Eritrean ja Etiopian välistä rajasotaa.

Syksyllä 2006 Eritrea siirsi joukkojaan rajavyöhykkeelle sadonkorjuuseen, mitä on tapahtunut muinakin vuosina. Tällä kertaa mukana oli kuitenkin useita tankkeja.[1]

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi 30. heinäkuuta 2008 yksimielisesti päätöslauselman 1827, joka päätti UNMEE:n operaation päättyneeksi[2]. Päätös lopettamiselle oli Eritrean asettaminen taloudellisiin sanktioihin joiden seurauksena polttoainetoimitukset katsesivat mikä taas johti siihen että operaation jatkuminen oli mahdotonta.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]