UM. Uusi maailma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo aikakauslehdestä. "Uuden maailman" muita merkityksiä on sivulla Uusi maailma (täsmennyssivu).
Uuden Maailman numero 13/1968, kannessa näyttelijä Senta Berger.

Uusi Maailma oli alkuaan Uuden Suomen julkaisema kerran kahdessa viikossa ilmestynyt yleisaikakauslehti. Lehti ilmestyi nimellä Uusi Maailma vuosina 1963–1979.

Lehti syntyi, kun Naisten Maailma ja Uusi Kuvalehti yhdistyivät elokuussa 1963. Näistä kahden lehden nimiyhdistelmästä muodostettiin lehdelle nimeksi Uusi Maailma. Myöhemmin nimeen lisättiin iskevämpi lyhenne UM.[1] Taloudellisten vaikeuksien vuoksi Uusi Suomi myi kaksi kustantamaansa aikauslehteä A-lehdille alkutalvesta 1976 (Uuden Maailman ja Katso-lehden). A-lehdet joutui kuitenkin levikin laskiessa lopettamaan Uuden Maailman huhtikuussa 1979.

UM Uuden Maailman päätoimittajana oli melkein koko lehden ilmestymisen ajan 1963–1976 kirjailija ja toimittaja Jussi Talvi.[2] A-lehtien omistuksessa lehden päätoimittajana oli Erkki Ihanainen.

Suhde politiikkaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päätoimittaja Talvi julisti lehden puolueettomaksi todeten ensimmäisessä numerossa: ''lehtemme on puolueeton, eikä harrasta politiikkaa''. Lehden varhaiset vuodet kuluivatkin politiikan suhteen rakentavassa hengessä kirjoittajien korostaessa maaseutu- ja kaupunkiväestön välisen vastakkainasettelun haitallisuutta. 1960-luvun loppua kohden lehdessä julkaistujen politiikan sisältöjen sävy ja painopiste kuitenkin muuttuivat. Maaseutuhenkinen rakentavuus hylättiin ja tilalle tuli vuonna 1967 lehden kolumnistina aloittaneen Wolf H. Halstin viitoittamana vasemmiston valtapyrkimyksiä ja väärinkäytöksiä kohtaan kriittisesti suhtautuva katsanto. Eräs keskeisemmistä vasemmistokritiikin teemoista oli lehdessä pääasiassa 1970-luvun alkupuolella käyty keskustelu Yleisradion ohjelmatoiminnan ja siihen vaikuttavien tahojen puolueellisuudesta. 1970-luvun puoliväliin tultaessa vasemmistokriittinen kirjoittelu väheni ja aiemmin hajanaisemmin eri puolille lehteä sijoittuneista politiikan sisällöistä kolmannes keskitettiin vuonna 1977 aloittaneeseen Jouko Havan luotsaamaan Kulissien takana -osioon. Siinä huomion ja kriitikin kohteina ovat enimmäkseen hallituspuolueet. Eri puolueiden kohtelu vaihteli lehdessä aikakaudesta ja kirjoittajasta riippuen, mutta yleisesti ottaen lehti näyttää suhtautuneen vasemmistoon huomattavasti oikeistoa kriittisemmin käsitellen sitä useammin negatiivisissa asiayhteyksissä ja määrittelyn kohteena olevana objektina.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingin kaupungnkirjaston kysy.fi palvelu : Milloin Suomessa on ilmestynyt Uusi maailma -niminen sensaatiolehti? (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Jussi Talven muistokirjoitus (Helsingin Sanomat muistot (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Sami Kumpulainen: "Lehtemme on puolueeton, eikä harrasta politiikkaa" : suomalaisten puolueiden ja niiden poliitikkojen käsittely Uusi Maailma -lehdessä 1963-1979. Pro gradu -tutkielma, 2017. Jyväskylän yliopisto. Artikkelin verkkoversio.