Täydenkuun Tanssit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Täydenkuun Tanssit -festivaali on suomalainen nykytanssitapahtuma. Festivaali järjestettiin vuosittain heinä-elokuun vaihteessa Pyhäjärvellä. Ohjelmistoon kuului kotimaisia kantaesityksiä sekä suomalaisia ja ulkomaisia nykytanssin menestysteoksia. Alkuvuodesta 2024 järjestäjät ilmoittivat, ettei festivaalia enää järjestetä taloudellisten haasteiden ja järjestämiskustannusten nousun vuoksi[1].

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täydenkuun Tanssit -festivaali sai alkunsa tanssin kentällä jo pitkään vallinneesta tarpeesta luoda uusia esitystilaisuuksia erityisesti nuorille, vasta ammattiin valmistuneille koreografeille ja tanssijoille. 90-luvulla räjähdysmäisesti kasvanut nykytanssi tarvitsi oman festivaalin, jossa taiteilijoiden mielipiteet otettiin huomioon ja jota kehitettiin tanssitaiteen ehdoilla. Tarpeelliseksi koettiin myös aikaansaada sellainen foorumi, joka mahdollisti erilaisia kokeiluja sekä loi mahdollisuuksia keskusteluun ja palautteen antamiseen myös yleisön ja esiintyjien välillä.

Festivaali sai synnyinpaikakseen Pyhäjärven kaupungin, joka oli ollut vilkas tanssi- ja voimistelupitäjä jo yli kaksikymmentä vuotta. Festivaalin perustajajäsenet Marjo Kuusela, Marketta Viitala ja Tommi Kitti keksivät idean festivaalista v. 1991 ja laittoivat tuulemaan. Näin ensimmäiset Täydenkuun Tanssit järjestettiin kesällä 1992.

Sittemmin vajaan seitsemän tuhannen asukkaan kaupungin erityisen vireä tanssitoiminta tunnettiin ”Pyhäsalmen ihmeenä”. Pyhäjärvellä ovat vierailleet esiintymässä ja opettamassa lähes kaikki tunnetut suomalaiset tanssitaiteilijat. Vuodesta 1998 alkaen festivaali hyväksyttiin Finland Festivalsin jäseneksi. Vuonna 1999 Finland Festivals nimitti Pyhäjärven Täydenkuun Tanssit vuoden festivaaliksi.

Taiteellisina johtajina festivaalilla ovat vierailleet Katariina McAlester, Pirjo Yli-Maunula, Harri Kuorelahti, Liisa Pentti, Kirsi Törmi ja Alpo Aaltokoski.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Festivaalia järjestänyt Pyhäsalmen Tanssi ry jatkaa toistaiseksi toimintaansa tanssin aluekeskuksena[2]. Yhdistyksen toiminnanjohtajana toimii Taina Ala-Ketola.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä harrastuksiin tai vapaa-aikaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.