Tyypin kolme eritysjärjestelmä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tyypin kolme eritysjärjestelmä (lyhenne TTSS tai T3SS) on joillain Gram-negatiivisilla bakteereilla oleva monesta proteiinista koostuva pieni soluelin. Se erittää eukaryooteille haitallisia myrkkyjä.

TTSS[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TTSS:n toimintaa ei vielä täysin ymmärretä. Siinä on melkein 30 erilaista proteiinia, jonka mukaan se on mutkikkaimpia tunnettuja solujen eritysjärjestelmiä. Näistä proteiineista syntyy esim. Shigella-bakteerilla 2 suurta kokonaisuutta, joista yksi on injektioneulan kärki IpaD.

TTSS ja evoluutio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TTSS on tullut kuuluisaksi siitä, että sitä pidetään bakteerimoottorin evolutiivisena edeltäjänä[1]. Evoluutioteorian vastustajien mielestä TTSS ei olis voinut kehittyä bakteerimoottoriksi, koska yhdenkin TTSS:n proteiinin muuntuminen bakteerimoottorin proteiiniksi veisi heidän mielestään suotuisassakin tapauksessa miljoonia vuosia[2].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ken Miller: The Flagellum Unspun The Collapse of "Irreducible Complexity" englanti
  2. http://www.detectingdesign.com/flagellum.html#Irreducible%20Complexity The Evolution of the Flagellum And the Climbing of "Mt. Improbable",Sean D. Pitman, M.D.,May 2006,Last Updated: February 2009
Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.