Tytti Suojanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tytti Talvikki Suojanen (23. huhtikuuta 1969 Turku11. syyskuuta 2021 Tampere)[1] oli suomalainen tekniseen viestintään erikoistunut tutkija ja yliopistonlehtori.

Koulutus ja työura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suojanen kouluttautui ja teki työuransa Tampereen yliopistossa. Hän valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1997, pääaineenaan käännöstiede. Hän työskenteli useita vuosia projektitutkijana ja suoritti lisensiaatin tutkinnon teknisen viestinnän aihepiiristä vuonna 2000. Vuodesta 2003 Suojanen vastasi vakituisesti teknisen viestinnän opetuksesta Tampereen yliopistossa. Suojanen väitteli vuonna 2018.

Suojanen työskenteli myös freelance-kääntäjänä työkielinään suomi ja englanti. Hän harjoitti pioneeritutkimusta teknisen viestinnän alalla ja toimi teknisen viestinnän ja käännöstieteen rajapinnoilla. Suojasen työ toi myös kansainvälistä tunnustusta suomalaiselle teknisen viestinnän koulutukselle.

Suojanen työskenteli kuolemaansa asti Tampereen yliopistossa.

Tutkimus- ja opetustyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suojasen tutkimusintresseihin kuuluivat teknisen viestinnän historia, käyttöohje genrenä, minimalismi, käytettävyys ja käyttäjäkeskeinen kääntäminen. Hänen väitöskirjansa (2018) käsitteli käyttäjien ja kirjoittajien vuorovaikutusta suomalaisessa teknisessä dokumentaatiossa vuodesta 1945 vuoteen 1995 ja käyttöohjegenren muutosta osana suomalaista yhteiskuntaa ja kielenkäyttöä. Teos oli ensimmäinen suomenkielinen teknisen viestinnän alaan kuuluva väitöskirja. Kaisa Koskisen ja Tiina Tuomisen kanssa Suojanen loi käyttäjäkeskeisen kääntämisen mallin.

Vuonna 1997 Tampereen yliopistossa käynnistyi Suojasen suunnittelema ja luotsaama teknisen viestinnän erikoistumisopintokokonaisuus. Teknisen viestinnän opinnoissa avainasemassa ovat työelämälähtöisyys ja yritysyhteistyö. Suojanen loi ja ylläpiti merkittävällä tavalla yritysyhteistyön ja työharjoitteluiden mahdollistavaa sidosryhmäverkostoa. Teknisen viestinnän erikoistumisopinnot on vuoteen 2019 mennessä suorittanut noin 350 opiskelijaa.

Tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2015 Tytti Suojanen sai arvostetun TCEurope Honours Award -palkinnon tunnustuksena teknisen viestinnän hyväksi tekemästään työstä. Vuonna 2016 Suojanen sai Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkin tunnustuksena teknisen viestinnän tutkimuksen ja opetuksen parissa tekemästään merkittävästä työstä. Vuonna 2020 Suojanen palkittiin Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton Tiedon helmi -palkinnolla elämäntyöstään ja opetusansioistaan teknisen viestinnän ja kääntäjäkoulutuksen innovatiivisena uudistajana[2]. Suomen teknisen viestinnän yhdistys STVY perusti Tytti Suojanen -muistopalkinnon kunnioittamaan Suojasen elämäntyötä kannustamalla teknisen viestinnän alan kehittäjiä ja edistäjiä: ensimmäinen palkinto jaettiin vuonna 2021[3].

Julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suojanen Tytti Suomalaista teknistä viestintää : Sinä- ja me-asenne kotoistamisstrategioina kodinkoneiden käyttöohjeissa 1945–1995.
Tampere University Press 2018. (väitöskirja)
  • Suojanen Tytti, Koskinen Kaisa, Tuominen Tiina. User-Centered Translation. Routledge 2015.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]