Tyrfing

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lorenz Frølichin kuvitus: Kuningas Svafrlame vangitsee kääpiöt Durinin ja Dvalinin, pakottaen nämä takomaan Tyrfing-miekan vapautumisensa lunnaaksi

Tyrfing on taianomainen miekka joka esiintyy skandinaavisessa mytologiassa.

Tyrfingin legenda[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Svafrlam oli Gardarikin kuningas ja Odinin pojanpoika. Hän onnistui vangitsemaan kääpiöt nimeltä Durin ja Dvalin. Hän pakotti heidät takomaan miekan jossa olisi kultainen kädensija, jolla ei löisi iskuakaan ohi, joka ei koskaan ruostuisi, ja joka pystyisi leikkaamaan kiveä ja rautaa kuin vaatekappaleen.

Kääpiöt loivat miekan, se hohti ja kimmelsi kuin tuli. Mutta kääpiöt kirosivat miekan siten, että aina miekkaa käytettäessä joku kuolisi. Kirottu miekka myös tappaisi Svafrlamin itsensä. Tämä tulisi tapahtumaan kolme kertaa.

Kun Svafrlami sai kuulla kirouksesta hän yritti tappaa Dvalinin, mutta kääpiö katosi kiveen. Miekka kuitenkin iskeytyi syvälle kiveen, ohi kohteestaan.

Soturi nimeltä Arngrim tappoi Svafrlamin, ja otti miekan vuorostaan itselleen. Arngrimin jälkeen miekkaa käyttivät Angantyr ja hänen yksitoista veljeään. Heidät kaikki tapettiin Samsøssä, ruotsalaisen esitaistelijan Hjalmarin ja hänen veljekseensä lupautuneen norjalaisen Orvar-Oddin kädestä. Miekka kuitenkin vahingoitti Hjalmaria, joka pyysi Orvar-Oddia viemään hänen ruumiinsa Ingeborgin luo Uppsalaan.

Peter Nicolai Arbon maalaus Hervorin kuolema

Angatyrin tytär, Hervor kasvatettiin palvelijana, eikä hänelle kerrottu syntyperäänsä. Kun hän sai tietää siitä, hän puki itsensä soturiksi, ja lähti Samsøo:n etsimään kääpiöiden kiroamaa miekkaa. Hän löytää miekan, ja nai Hofundin. He saavat kaksi poikaa, Heidrek ja Angatyr. Hervor antaa salaa Angatyrille tämän taikamiekan. Kävelyllä Heidrek haluaa nähdä Angatyrin miekan. Kun Angatyr ojentaa miekan veljelleen, kääpiöiden kirous lankeaa ja saa Heidrekin tappamaan veljensä.

Heidrekistä tulee goottien kuningas. Matkalla Carpathiaan hänen seuraansa liittyy kahdeksan ratsuin varustettua thrallia. Yöllä thrallit murtautuvat Heidrekin telttaan ja tappavat hänet Tyrfingillä. Tämä oli Tyrfingin viimeinen paha teko. Heidrekin poika Angatyr sai thrallit kiinni, tappoi heidät ja vei miekan mukanaan.

Angatyr oli goottien seuraava kuningas. Kuitenkin tämän velipuoli, joka oli hunni nimeltään Hlod, halusi puoli valtakuntaa. Angatyr kieltäytyi. Gizur kutsui Hlodia äpäräksi ja tämän äitiä orjatytöksi. Hlod hyökkäsi 320 000 miehensä kanssa goottien kimppuun. Gootteja oli paljon vähemmän kuin hunneja, mutta gootit voittavat kuitenkin sodan koska Angatyr käytti Tyrfingiä. Angatyr tappaa veljensä Hlodin. Kuolleiden soturien määrä sai joet tulvimaan yli äyräidensä ja täytti kylät kuolleilla miehillä ja hevosilla.

Tyrfing populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tyrfing esiintyy myös roolipelissä Ragnarok Online
  • Tyrfing esiintyy myös pelissä Playstationilla: Castlevania: Symphony of The Nights
  • Ruotsalaisen viikinkimetallia soittavan bändin nimi on Thyrfing