Turvantalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Turvan talo” ohjaa tänne. Tampereen Hämeenkadulla sijaitsevaa rakennusta käsitellään artikkelissa Turvan talo (Tampere).

Turvantalo on entinen Lammin suojeluskuntatalo Hämeenlinnan Lammilla Kanta-Hämeessä. Kolmikerroksisen rakennuksen on suunnitellut Väinö Louhio, ja se valmistui syyskuussa 1935. Suojeluskuntatalo oli paikallisen suojeluskunnan ja Lotta Svärd -yhdistyksen käytössä syksyyn 1944 saakka. Rakennus sijaitsee Lammin kirkonkylässä osoitteessa Mommilantie 7.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen suojeluskuntatalo Lammille rakennettiin jo vuonna 1925. Se oli kuitenkin puurakenteinen ja niinpä se tuhoutui tulipalossa perustuksiaan myöten 22.9.1934. Samalle paikalle päätettiin rakentaa uusi, tiilirakenteinen talo, jonka piirrustukset teki rakennusinsinööri Väinö Louhio. Hankkeen pääurakoitsijana toimi Veljekset Mäkinen, minkä lisäksi vapaaehtoiset suojeluskuntalaiset avustivat rakennusurakassa merkittävästi. Hintaa rakennukselle kertyi 2 204 000 markkaa. Uuden suojeluskuntatalon vihkiäisiä vietettiin tasan vuosi tulipalon jälkeen 22.9.1935. Talon nimeksi tuli Suojeluskuntatalo osakeyhtiö Turva. Vuonna 1937 osakkaita uudella yhtiöllä oli 137, jotka koostuivat paikallisista yksityisistä ihmisistä sekä erilaisista yrityksistä ja yhteisöistä.

Jatkosodan jälkeen lokakuussa 1944, ennen Suojeluskuntajärjestön lakkauttamista, Lammin suojeluskunta lahjoitti Turvan osakkeet Lammin manttaalikunnalle. Joulukuussa talon nimi muutettiin muotoon Osakeyhtiö Turva. Vuonna 1945 yhtiö vuokrasi rakennuksen Lammin kunnalle kunnanvirastoksi. Sittemmin talon tiloja oli eri toimijoiden, kuten Lammin yhteiskoulun, autokoulun ja Vapaakirkon käytössä. Vuonna 1959 yhtiön nimeksi muutettiin Lammin Seuratalo osakeyhtiö Turva. Lammin kunta osti lopulta koko yhtiön vuonna 1978. Taloa remontoitiin ja se otettiin kuntalaisten käyttöön kokous- ja juhlatilana. Vuoden 2009 alussa tapahtuneen kuntaliitoksen jälkeen kiinteistön omistus siirtyi Hämeenlinnan kaupungille. Tämän jälkeen lammilaisten keskuudessa ilmeni kiinnostusta ostaa rakennus, joten he perustivat uuden Lammin Turvantalo Oy -nimisen osakeyhtiön, jonka omistukseen talo siirtyi 1.2.2012. Vuonna 2014 yhtiöllä oli 217 osakasta, joista yksi on Hämeenlinnan kaupunki.

Nykyinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin Lammin Turvantalo toimii erilaisten juhlien ja muiden tilaisuuksien pitopaikkana. Rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa on kokoustila, mikä on käytössä lammilaisille yhdistyksille ja yhteisölle ilmainen, saatujen lahjoitusten johdosta, tilaan mahtuu noin 14 henkilöä. Tässä kerroksessa on myös monitoimitila, mitä voi vuokrata pienimuotoisiin tilaisuuksiin tai kokouksiin, tila muokkautuu eri tilaisuuksien mukaan noin 10-30 henkilölle. Toisessa kerroksessa on suurehko juhlasali, jossa on myös esiintymislava sekä flyygeli. Samaan tilaan on yhdistettävissä myös kahviotila, jolloin siihen mahtuu yli 200 henkeä, nämä henkilömäärät ovat ilman ruokapöytiä eli esim. konserteissa. Toisessa kerroksessa sijaitsevat nykyaikaiset keittiötilat. Ullakkokerroksessa on vuokrattava Vinttitila 10- 20 henkilölle. Rakennuksen pihassa on pysäköintitilaa noin 50 autolle

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.