Turpahihna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Turpahihna irrallaan suitsista

Turpahihna (myös kuonohihna tai epämuodollisesti turparemmi) on hevosilla käytettävien suitsien osa, joka sovitetaan hevosen kuonon ympärille kuolaimen ylä- tai alapuolelle (eli suupielestä hevosen silmiin päin tai suupielen ja sierainten väliin). Turpahihnan tehtävänä on estää hevosta aukomasta suutaan liikaa ja siten helpottaa hevosen ohjaamista. Täysin välttämätön varuste turpahihna ei kuitenkaan ole, ja varsinkin lännensuitsista se usein puuttuu. Usein turpahihnaa käytetään liian tiukalla, sen ei ole tarkoitus pitää hevosen suuta kiinni, vaan estää sitä avaamasta suutaan liikaa.

Turpahihna on usein suitsien muista osista lähes irrallaan eli sillä on oma ohut hevosen korvien takaa kiertävä hihnansa, joka pujotetaan otsahihnan päissä olevien lenkkien läpi. Tällainen turpahihna on helppo irrottaa suitsista ja jättää kokonaan pois tai vaihtaa toisenlaiseen. Joissakin suitsityypeissä turpahihna kuitenkin kiinnittyy samoihin poskihihnoihin kuin kuolain ja on siis kiinteä osa suitsia. Turpahihnan kireys ja niskalenkin pituus ovat säädettävissä soljilla.

Turpahihnatyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englantilainen turpahihna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englantilainen turpahihna (myös "tavallinen turpahihna") on yleisin ratsusuitsien turpahihnatyyppi: leveä hihna, joka kulkee hevosen turvan ympäri kuolaimen yläpuolelta. Siihen voidaan kiinnittää kuonon päällä nahkalenkillä ohuempi kuolaimen alta kulkeva alaturpahihna, jolloin yleensä puhutaan kaksoisturpahihnasta tai aachen-turpahihnasta. Alaturpahihna tehostaa hevosen suun kiinni pitämistä sekä pitää kuolaimen vakaammin paikallaan. Kankisuitsien kanssa käytetään aina englantilaista turpahihnaa ilman alaturpahihnaa.

Englantilainen turpahihna on etenkin kouluratsastuksessa nykyisin usein pullback-turpahihna eli helppo tietynlaisen mekanismin avulla kiinnittää niin tiukalle, että hevosen on vaikea aukoa suutaan. Tiukka turpahihna kuitenkin myös estää hevosta rentouttamasta alaleukaansa ja saattaa puristaa sen posket kivuliaasti hampaita vasten. Pullback-turpahihnassa voi olla myös alaturpahihna.

Englantilainen turpahihna on ainut turpahihnatyyppi, jota voi käyttää kiinteän martingaalin kanssa. Muut turpahihnat välittävät martingaalin aiheuttamat nykäisyt kuonolla alemmas ja voivat jopa murtaa kuonopiin. Eri periaatteella toimivan juoksevan martingaalin kanssa voi käyttää muunkinlaisia turpahihnoja.

Hannoverilainen turpahihna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hannoverilaisen turpahihnan eli remonttiturpahihnan näkee usein vanhoissa ratsastuskuvissa sekä nykyisin shetlanninponeilla.lähde? Se kulkee kuolaimen alapuolelta, noin kolme sormenleveyttä sierainten yläpuolelta. Se on hieman englantilaista turpahihnaa vahvempi vaikutukseltaan ja lisäksi rajoittaa jonkin verran hengitysteiden (sierainten) toimintaa, minkä vuoksi sitä ei pidä käyttää esimerkiksi maastoesteratsastuksessa tai muuten reippaasti laukattaessa tai kovassa rasituksessa. Väärälle kohdalle tai liian tiukalle asetettu hannoverilainen turpahihna vooi vahingoittaa vakavasti hevosen turvan pehmytkudosta.

Nuorten ja muuten ratsukoulutuksen alkuvaiheessa olevien hevosten (eli vanhahtavasti "remonttien") kanssa hannoverilaisesta turpahihnasta saattaa olla apua, jos hevonen nostaa helposti kielensä kuolaimen päälle väistääkseen kuolaimen vaikutusta. Tällöin kuolain voidaan nostaa hieman normaalia ylemmäs ja sulkea suu hannoverilaisella turpahihnalla, jolloin hevonen ei voi siirtää kieltään kuolaimen päälle. Hannoverilaista kuonohihnaa saatetaan myös käyttää koulutuksen alkuvaiheessa tällaisten tapojen syntymisen estämiseksi alun alkaenkin. Turpahihna estää hevosta avaamasta suutaan, mutta se ei purista hevosen takahampaita yhteen, kuten meksikolainen turpahihna.

Islantilainen turpahihna muistuttaa hyvin pitkälti hannoverilaista, mutta se on yksinkertaisempi.

Meksikolainen turpahihna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meksikolainen turpahihna (myös ristiturpahihna) muodostaa kahdeksikon, joka menee ristiin hevosen kuonon päällä pyöreän kappaleen kautta. Se on melko vahva turpahihna, joka pitää hevosen suun tehokkaasti kiinni ja tehostaa kuolaimen vaikutusta. Se jättää kuitenkin hevosen hengitystiet avoimiksi ja sopii siis kovaan rasitukseen, erityisesti kenttäratsastukseen ja laukkahevosille. Turpahihna on erityisen voimakas eikä sovi kaikille hevosille, sillä se rajoittaa hevosen leuan liikkeitä puristaen hampaat takaa asti yhteen.

Varustekauppiaat myyvät usein suitsia, joissa on meksikolainen turpahihna, nimellä "meksikolaiset suitset".

Muunlaisia turpahihnoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perustyypeistä poikkeavista turpahihnoista tunnetaan Suomessa luultavasti parhaiten kineton-turpahihna, jossa turpahihna ei kulje lainkaan hevosen leuan ali, vaan eräänlainen metallikoukku yhdistää kuonon yli kulkevan hihnan kuolaimen alta (hevosen suupielen ja kuolainrenkaan välistä) turpahihnan niskalenkkiin. Tällainen turpahihna saa ohjasotteet vaikuttamaan hevosen suun lisäksi sen kuonolla ja on melko voimakas.

Kaariturpahihna (myös bügel-turpahihna) koostuu kahdesta hevosen poskia vasten kuolainrenkaan yli asettuvasta metallikaaresta, joiden keskikohtaan kiinnittyy hevosen kuonon yli kulkeva hihna ja molempiin päihin hihnat, jotka kulkevat hevosen leuan alta. Tämäntyyppistä turpahihnaa käytetään erityisen paljon islanninhevosilla. Kaariturpahihna muistuttaa vaikutukseltaan meksikolaista turpahihnaa, mutta lisäksi metallikaaret estävät hevosta liikuttamasta leukojaan sivusuunnassa. Se pitää turpahihnan vaikutuksen irrallaan kuolaimesta, mutta sen käyttöä arvostellaan muun muassa voimakkaan vaikutuksen vuoksi sekä siksi, että metallikaaret saattavat painaa hevosen poskia kivuliaasti hampaita vasten. Jos hevonen liikuttaa ratsastaessa leukojaan sivusuunnassa, tähän on yleensä jonkinlainen fyysinen syy, johon suositellaan ratkaisuksi ennemmin eläinlääkärin ja hevoshammaslääkärin kanssa neuvottelua ja ratsastuksen perusasioihin palaamista kuin sivuttaisliikkeen estämistä tällä tavoin.

Worcester-turpahihna on eräänlainen kaksoisturpahihnan muunnelma, jossa englantilaiseen turpahihnaan kiinnittyvä "alaturpahihna" ei kuljekaan kuolaimen edestä hevosen leuan ali vaan kiinnittyy molemmin puolin kuolainrenkaisiin. Kineton-turpahihnan tavoin se välittää ohjasotteiden vaikutusta jonkin verran, joskin lievemmin, hevosen kuonolle. Lisäksi se nostaa kuolainta normaalia ylemmäs suussa, pitää sen vakaammin paikoillaan ja saattaa estää hevosta nostamasta kieltään kuolaimen päälle. Varsinaisten worcester-turpahihnojen, joissa on nimenomaan kuolainrenkaisiin kiinnitettäväksi tarkoitettu alahihna, ohella näkee esimerkiksi Suomessa kaksoisturpahihnan kotitekoisia muunnelmia joissa kaksoisturpahihnan normaali alaturpahihna pujotetaan toimimaan samalla tavoin.

Kuonohihnat ratsastuksen eri lajeissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kouluratsastuksessa käytetään varsinkin pikkukilpailuja korkeammilla tasoilla lähes pelkästään englantilaista turpahihnaa, joskin nivelsuitsituksen kanssa ovat sallittuja myös muunlaiset turpahihnat[1]. Kaksoisturpahihna ja meksikolainen turpahihna ovat yleisiä este- ja kenttäratsastuksessa.

Lännenratsastuksessa on usein käytössä myös niin kutsuttuja lännensuitsia, joissa ei ole turpahihnaa lainkaan. Kuolaimettomiin bosal hackamore -suitsiin kuuluu kuonon ympäri kulkeva lenkki, joka ei kuitenkaan ole varsinainen turpahihna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Koulusääntöjen liitteet Ratsastus.fi. Viitattu 2.1.2009. [vanhentunut linkki]