TurboGears

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
TurboGears
TgGear.png
Kehittäjä Kevin Dangoor
Kehityshistoria
Vakaa versio 2.4.1 ()[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi www-ohjelmistokehys
Alusta alustariippumaton
Lisenssi useita, mm. MIT-lisenssi
Aiheesta muualla
turbogears.org/

TurboGears on Python-ohjelmointikielellä toteutettu WWW-kehitykseen tarkoitettu ohjelmistokehys, joka koostuu useista pienemmistä Pythonilla kirjoitetuista ohjelmakomponenteista. TurboGearsin muodostavia osakomponentteja voidaan käyttää myös itsenäisinä osina ohjelmistokehityksessä.

TurboGearsin avulla voidaan käsitellä tietokantoja kirjoittamatta SQL-lausekkeita. Koska TurboGears-sovellusten toimintalogiikan ja käyttöliittymän kuvaavat tiedostot on erotettu toisistaan, TurboGears-sovelluksen tuottamia XHTML-sivuja voidaan suunnitella ja muotoilla millä tahansa XHTML-editorilla, mikä helpottaa sovelluksen ulkoasun suunnittelua. TurboGears tukee myös AJAX-ohjelmointia.

Ohjelmoinnin nopeutta ja helppoutta korostaakseen TurboGearsin tekijät ovat kirjoittaneet oppaan The 20 Minute Wiki, jossa kuvataan vaihe vaiheelta yksinkertaisen Wiki-sovelluksen ohjelmointi TurboGearsin avulla. Kuten oppaan nimestä käy ilmi, kirjoittajat väittävät Wiki-sovelluksen ohjelmointiin kuluvan aikaa vain 20 minuuttia.

TurboGearsin 1.0-haara muodostuu mm. seuraavista osakomponenteista:

  • MochiKitJavaScript-kirjasto.
  • Kid − templatekirjasto.
  • CherryPy − webkirjasto.
  • SQLObject − tietokantakirjasto.

2.0-haara rakentuu Pylons-ohjelmistokehyksen päälle, käyttää Genshi-mallinekonetta ja SQLAlchemy-tietokantakirjastoa sekä sisältää useita muita muutoksia aiempiin versioihin.

TurboGears tukee MVC-arkkitehtuuria: SQLObject tai SQLAlchemy toimii mallina (Model), Kid tai Genshi muodostaa näkymän (View) ja CherryPy on ohjain (Controller).

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusin 1.0-haaran versio 1.0.8 julkaistiin 17.12.2008 ja 2.0 valmistui 27.5.2009. Lisäksi on julkaistu 1.1-haara, jonka lopullinen versio julkaistiin 4.10.2009.

Uusin työn alla oleva haara on 2.1, josta on julkaistu versio 2.1a2.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mark Ramm, Kevin Dangoor & Gigi Sayfan: Rapid Web Applications with TurboGears. Prentice Hall, 2006. ISBN 0-13-243388-5.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Release 2.4.1, (viitattu ). Arvo on haettu Wikidatasta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.