Tupakkateollisuus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tupakkateollisuus koostuu henkilöistä ja yrityksistä, jotka kasvattavat, valmistelevat myyntiä varten, kuljettavat ja myyvät tupakan sen eri muodoissa. Maailmanlaajuisesti yli 100 miljoonaa ihmistä saa elantonsa tupakkateollisuudesta[1].

Maailman kolme suurinta monikansallista tupakkayhtiötä ovat Altria Group päätuotteenaan Marlboro, British American Tobacco ja R. J. Reynolds Tobacco Company[2]tarvitaan parempi lähde. Philip Morrisin liikevaihto oli vuonna 1999 yli 47 miljardia dollaria[3]tarvitaan parempi lähde.

Kehitysmaissa tupakkateollisuudella on suuri taloudellinen merkitys[4]. Työvoimakustannukset ovat monessa kehitysmaassa alhaisia ja viljelyolosuhteet hyviä[4].

Tupakkateollisuus oikeudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset yksittäisten ihmisten oikeudenkäynnit korvausvaatimuksineen tupakkayhtiöitä vastaanselvennä alkoivat vuonna 1954[5]tarvitaan parempi lähde. Suomessa kansainvälinen tupakkateollisuus koki tupakkaoikeudenkäynnit niin uhkaaviksi, että käytti paljon rahaa todistajien hankkimiseen ja lobbaamiseen[6].

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan unionin tuotantotuki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan unioni käyttää noin miljardi euroa vuosittain tupakan tuotannon tukemiseen. Tuki kohdistuu noin 135 000 viljelijälle ja tekee noin 7 300 euroa henkilöä kohden. Suurin osa viljelijöistä asuu Kreikassa ja Italiassa. Muita viljelymaita ovat mm. Espanja, Ranska, Saksa ja Unkari.[7]tarvitaan parempi lähde

Suurimmat tuottajamaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurimmassa tuottajamaassa Kiinassa kulutetaan vuodessa yhteensä noin 2,2 biljoonaa savuketta, joka on 40 prosenttia maailman kokonaiskulutuksesta[8]. Tupakkaa viljellään yli 100 maassa ja suotuisimmat kasvatusolosuhteet ovat 50 pohjoisen ja 40 eteläisen leveysasteen välillä[9].

Laiton tupakkakauppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On arvioitu, että maailmalla poltettiin vuonna 2008 noin 330 miljardia laitonta savuketta, joka on 6 % maailman tupakan kokonaiskulutuksesta[10]. Toisinaan väärennettyjä savukkeita on mahdotonta erottaa aidoista tuotteista. Väärennetyt savukkeet saattavat sisältää kiellettyjä lisäaineita ja muodostaa suuremman terveysriskin kuin aidot tuotteet[11].

Viranomaisten on vaikea saada kiinni laittomia tupakanvalmistajia, koska tilapäiset tehtaat piilotetaan hyvin ja voidaan hävittää nopeasti[11].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]