Tupakkateollisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tupakkateollisuus koostuu henkilöistä ja yrityksistä, jotka kasvattavat, valmistelevat myyntiä varten, kuljettavat ja myyvät tupakan sen eri muodoissa. Maailmanlaajuisesti yli 100 miljoonaa ihmistä saa elantonsa tupakkateollisuudesta[1].

Maailman kolme suurinta monikansallista tupakkayhtiötä ovat Altria Group päätuotteenaan Marlboro, British American Tobacco ja R. J. Reynolds Tobacco Company[2]tarvitaan parempi lähde. Philip Morrisin liikevaihto oli vuonna 1999 yli 47 miljardia dollaria[3]tarvitaan parempi lähde.

Kehitysmaissa tupakkateollisuudella on suuri taloudellinen merkitys[4]. Työvoimakustannukset ovat monessa kehitysmaassa alhaisia ja viljelyolosuhteet hyviä[4].

Tupakkateollisuus oikeudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset yksittäisten ihmisten oikeudenkäynnit korvausvaatimuksineen tupakkayhtiöitä vastaanselvennä alkoivat vuonna 1954[5]tarvitaan parempi lähde. Suomessa kansainvälinen tupakkateollisuus koki tupakkaoikeudenkäynnit niin uhkaaviksi, että käytti paljon rahaa todistajien hankkimiseen ja lobbaamiseen[6].

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan unionin tuotantotuki loppunut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Euroopan unioni ei ole vuoden 2010 jälkeen tukenut suoraan tupakan tuotantoa[7]. Suurin osa eurooppalaisista viljelijöistä asuu Kreikassa ja Italiassa. Muita viljelymaita ovat mm. Espanja, Ranska, Saksa ja Unkari.

Suurimmat tuottajamaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurimmassa tuottajamaassa Kiinassa kulutetaan vuodessa yhteensä noin 2,2 biljoonaa savuketta, joka on 40 prosenttia maailman kokonaiskulutuksesta[8]. Tupakkaa viljellään yli 100 maassa ja suotuisimmat kasvatusolosuhteet ovat 50 pohjoisen ja 40 eteläisen leveysasteen välillä[9].

Suurimmat tuottajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Tuotanto tuhansina tonneina
 Kiina 2 298,8
 Intia 595,4
 Brasilia 520,7
 Yhdysvallat 408,2
 Euroopan Unioni 314,5
 Zimbabwe 204,9
 Turkki 193,9
 Indonesia 166,6
 Venäjä 116,8
 Malawi 108,0

Laiton tupakkakauppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On arvioitu, että maailmalla poltettiin vuonna 2008 noin 330 miljardia laitonta savuketta, joka on 6 % maailman tupakan kokonaiskulutuksesta[10]. Toisinaan väärennettyjä savukkeita on mahdotonta erottaa aidoista tuotteista. Väärennetyt savukkeet saattavat sisältää kiellettyjä lisäaineita ja muodostaa suuremman terveysriskin kuin aidot tuotteet[11].

Viranomaisten on vaikea saada kiinni laittomia tupakanvalmistajia, koska tilapäiset tehtaat piilotetaan hyvin ja voidaan hävittää nopeasti[11].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]