Tuomas Palaiologos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuomas Palaiologos
Tuomas Palaiologos (yksityiskohtia Pintoriccion freskosta, n. 1471)
Tuomas Palaiologos (yksityiskohtia Pintoriccion freskosta, n. 1471)
Morean despootti
1449-1460
Edeltäjä Konstantinos XI Palaiologos
Bysantin keisari (nimellinen)
1460-
Edeltäjä Konstantinos XI Palaiologos
Seuraaja Andreas Palaiologos
Henkilötiedot
Syntynyt 1409
Konstantinopoli
Kuollut 1465
Rooma
Vanhemmat Manuel II Palaiologos
Helena Dragaš
Tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Tuomas Palaiologos (1409-1465) oli Bysantin keisari Manuel II Palaiologoksen nuorin poika. Hän oli Morean despootti vuodesta 1449 aina siihen asti kun turkkilaiset valtasivat Morean vuonna 1460. Morean menetyksen jälkeen hän eli Italiassa, missä hänet tunnustettiin yleisesti Bysantin keisariksi.

Hänen veljiänsä olivat keisarit Johannes VIII ja Konstantinos XI, Morean despootit Theodoros II ja Demetrios, ja Tessalonikin despootti Andronikos.

Kun Konstantinos XI:stä tuli keisari, hän antoi veljelleen Tuomakselle Morean despotaatin hallittavakseen. Pari vuotta myöhemmin Demetrios lähetettiin myös Kreikkaan ja veljekset saivat hallita Moreaa yhdessä. Sen jälkeen kun Mehmed II:n joukot valtasivat Konstantinopolin, hän päätti että veljekset saisivat jatkossakin hallita yhdessä. Tuomas päättikin nyt etsiä tukea lännestä. Hän menin naimisiin erään genovalaiseen aatelissukuun kuuluvan naisen kanssa. Mutta pian veljien välille syttyi sisällissota, jonka Tuomas voitti. Demetrios pakeni Mehmedin luokse ja pyysi tätä avukseen. Turkkilaisten hyökätessä Moreaan Tuomas pakeni perheineen Italiaan vuonna 1460. Morean väestön hän jätti oman onnensa nojaan. Viimeisin taistelu turkkilaisia vastaan käytiin Salmenikonin kaupungista, jossa keisariperheelle kaukaista sukua oleva Graitzas Palaiologos piti pintansa yli kuukauden ajan.

Morean menetyksen jälkeen Tuomas asui Roomassa, jossa hänet tunnustettiin Bysantin keisariksi. Kun Tuomas kuoli vuonna 1465. hänen poikansa Andreas Palaiologos peri Bysantin keisarin arvonimen. Hän myi kuitenkin arvonimensä Ranskan kuninkaalle Kaarle VIII:lle. Andreas kuoli vuonna 1503 ilman perillisiä.

Vuonna 1472 paavi järjesti, että Tuomaksen katolinen tytär Zoe Palaiologina (Sofia) meni naimisiin Venäjän Iivana III:n kanssa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Palaeologus family Encyclopedia Britannica. Viitattu 29.3.2014.
Edeltäjä
Konstantinos XI
Bysantin keisari
vain nimellinen
Seuraaja
Andreas Palaiologos