Sofia Palaiologos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sofia Palaiologos

Zoe Palaiologina (kreik. Ζωή Παλαιολογίνα), joka vaihtoi myöhemmin nimekseen Sofia Palaiologos (ven. София Фоминична Палеолог, Sofija Fominitšna Paleolog) (1448/14567. huhtikuuta 1503) oli Moskovan suuriruhtinatar ja Venäjän hallitsijan Iivana III Suuren toinen vaimo. Hän oli Bysantin viimeisen keisarin Konstantinos XI:n veljentytär.

Sofian isä oli Morean despootti Tuomas Palaiologos. Mehmed II:n johtamien osmanien vallattua Morean hänet vietiin kahden veljensä kanssa Roomaan, jossa hänen nimensä muutettiin Zoesta Sofiaksi.

Vuonna 1469 paavi Paavali II tarjosi Sofian puolisoksi Iivana III:lle yhdistääkseen ortodoksi- ja katoliset kirkot. Hän saapui Venäjälle suuren seuralaiskaartin kanssa ja hänet otettiin juhlallisesti vastaan Pskovin kaupungissa. Aiemmin leskeksi jäänyt venäläisruhtinas vei Sofian vihille Uspenskin katedraalissa Moskovassa 12. marraskuuta 1472.

Ajan myötä juonikas Sofia omasi kasvavasti vaikutusvaltaa miehensä päätöksenteossa ja huhuttiin, että Iivana antoi Sofian ohjailla häntä ehdotuksillaan. Hänen sanotaan myös tuoneen Bysantin seremonioita sekä tarkan hovietiketin Kremliin, sillä ajatus Moskovasta kolmantena Roomana oli hänen mieleensä. Iivana myös myöntyi Sofian pyyntöön uudelleenrakentaa Moskova käyttäen italialaisia arkkitehteja.[1] Hänen ei myöskään tarvinnut olla eristäytyneenä hoviin perinteisen tavan mukaan, vaan hän oli mukana ottamassa ulkomaisia edustustoja vastaan länsi-eurooppalaisten kuningattarien tapaan. Hieman ennen kuolemaansa hän suostutteli miehensä luovuttamaan kruunun pojalleen Vasilille Iivanan pojanpojalle Dimitrin sijasta, jota hallitsija oli aiemmin kaavaillut tehtävään.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iivanalle ja Sofialle syntyi yhteensä 11 lasta, mutta Vasili III:n lisäksi vain viidennelle pojalle Andreille syntyi jälkeläisiä. Sofian viimeinen tunnettu jälkeläinen Maria Vladimirovna kuoli 1610.

Tyttäret:

 1. Jelena (1474-1476)
 2. Feodosia (1475, kuoli nuorena)
 3. Jelena (1476)-1513), naimisiin Alexander Jagiellonin kanssa, mutta liitto oli lapseton
 4. Eudokia (1483-1513), naimisiin Kazanin tataarien tsaarin Pjotrin kanssa, mutta liitto oli lapseton
 5. Jelena (1484, kuoli nuorena)
 6. Feodosia (1485-1501), naimisiin Holmin prinssin Vasilin kanssa, mutta liitto oli lapseton

Pojat:

 1. Vasili III (1479-1533), Moskovan suuriruhtinas
 2. Juri (1480-1536), nääntyi nälkään vankilassa
 3. Dmitri (1481-1521), Uglitšin prinssi
 4. Semjon (1487-1518), pakeni Liettuaan syytettynä maanpetoksesta. Hänen jälkensä katosivat paon yhteydessä.
 5. Andrei Ivanovitš (1490-1537), avioitui liettualaiseen Geminidien dynastiaan kuuluneen Eufrosinan kanssa ja heille syntyi jälkeläisiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sofia Palaiologos.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.