Tunnusraitayökkönen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tunnusraitayökkönen
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Kuusijalkaiset Hexapoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Perhoset Lepidoptera
Alalahko: Imukärsälliset perhoset Glossata
Osalahko: Erilaissuoniset perhoset Heteroneura
Yläheimo: Yökkösmäiset Noctuoidea
Heimo: Yökköset Noctuidae
Alaheimo: Tarhayökköset Hadeninae
Suku: Orthosia
Laji: gothica
Kaksiosainen nimi

Orthosia gothica
(Linnaeus, 1758)

Katso myös

  Tunnusraitayökkönen Wikispeciesissä
  Tunnusraitayökkönen Commonsissa

Tunnusraitayökkönen (Orthosia gothica) on keskikokoinen, ruskea yöperhoslaji. Lentoaikansa puolesta se kuuluu kevään ensimmäisiin perhosiin.

Koko ja ulkonäkö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnusraitayökkönen on keskikokoinen, perusväritykseltään vaatimaton, ruskean ja harmaankirjava yökköslaji. Etusiiven keskellä, rengastäplän ja munuaistäplän välissä, on yleensä selvästi erottuva, hyvin tumma, hieman isoa L-kirjainta muistuttava kuvio. Tämä tunnusomainen kuvio voi kuitenkin olla myös keskiruskea tai jopa selvästi muuta siipeä vaaleampi, ja joskus rengastäplä saattaa jakaa sen kahteen osaan. Siiven takaosassa, keskivarjossa, on yleensä näkyvissä toinen tumma, likimain suorakaiteen muotoinen kuvio. Takasiivet ovat vaaleanruskeat, ja siipiväli on 31–38 mm.[1][2][3][4] Ulkonäöltään samantapaisia lajeja ovat kilpiruuniyökkönen (Xestia c-nigrum) ja kolmioruuniyökkönen (Xestia triangulum).

Levinneisyys ja lentoaika

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levinneisyysalue kattaa koko Euroopan. Keski-Euroopassa laji lentää maalis-huhtikuussa, Suomessa aikuiset perhoset lentävät huhtikuun puolivälistä kesäkuun alkuun.

Elinympäristö ja elintavat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnusraitayökkönen on erittäin yleinen laji, jonka yleisyyttä lisää sen viihtyminen kaikenlaisissa ympäristöissä. Laji on aktiivinen pimeän aikaan ja lentää helposti valolle. Päivisin aikuisia perhosia voi löytää lepäämästä ulkovalojen läheisyydessä. Aikuiset perhoset vierailevat kukilla. Laji talvehtii kotelona.

Toukka syö monia kasvilajeja.[5]