Tujoni

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tujoni
Thujon - Thujone.svg
Tunnisteet
CAS-numero 546–80–5
SMILES CC1C2CC2(CC1=O)C(C)C
Ominaisuudet
Kemiallinen kaava C10H16O
Moolimassa 152,24 g/mol
Tiheys 0,9109 g/cm3 g/cm³
Kiehumispiste 201 °C

Tujoni (C10H16O) on kemiallinen yhdiste, jonka leimahduspiste on 64 °C. Se on antiseptinen, väritön, voimakkaan hajuinen neste. Tujoni on ketoni, jolla on kaksi stereoisomeeristä muotoa: α-tujoni (CAS 546-80-5) ja β-tujoni (CAS 471-15-8). Tujoni ei liukene veteen, mutta etanoliin ja dietyylieetteriin kylläkin.

Tujonia on muun muassa absintissa, noin 1,8–6 mg/l. Lisäksi sitä käytetään aromiaineena elintarvikkeissa. Sen on aiemmin sanottu aiheuttavan epilepsiaa ja hallusinaatioita, mutta väite on nykyisin kyseenalaistettu.lähde?

Kasveissa tujonia on muun muassa salviassa ja koiruohossa sekä tuijapuissa, joista se on saanut nimensäkin. Koska monia tujonia sisältäviä kasveja käytetään mausteina ja rohdoksina, Euroopan neuvosto on määritellyt suurimman turvallisen tujoniannoksen ja määritellyt erilaisten juomien suurimman sallitun tujonipitoisuuden.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Public statement on the use of herbal medicinal products containing thujone (PDF) Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). Viitattu 5.8.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.