Tuija Töyräs

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tuija Helena Töyräs (s. 6. syyskuuta 1962) on suomalainen näyttelijä, ohjaaja ja näytelmäkirjailija. Tuija Töyräs on koulutukseltaan teatteritaiteen maisteri. Hän aloitti 23-vuotiaana vastavalmistuneena näyttelijänä Kuopion Kaupunginteatterissa, josta hän siirtyi kuuden vuoden jälkeen näyttelemään Tampereelle Tv- sarjaan Pari sanaa lemmestä. Samaan aikaan hänet valittiin Voionmaan Opiston teatterilinjan johtajaksi (1991–1995) Töyräs ohjasi opiston opiskelijoille muun muassa Sofokleen Antigonen, Horace MCCoyn Maratontanssit, esitys vieraili Life- teatterifestivaaleilla Vilnassa. Vuodesta 1995 Töyräs on toiminut vapaana taiteilijana. Hän on kirjoittanut, dramatisoinut ja ohjannut näytelmiä sekä aikuisille että lapsille. Hän on haastattelussa sanonut, että aloittaessaan uraansa, lastenteatteri oli Suomessa aliarvostettu, eikä hän koskaan ymmärtänyt miksi, ”juuri lapsille on käytettävä parhaat resurssit ja ammattitaito”.[1] Vuonna 1999 hän ohjasi Tampereen Teatteriin dramatisoimansa Jujja ja Tomas Wieslandereiden kirjoihin (Mamma Mu och Kråkan ja Mamma Mu gungar) pohjautuvan lastenkomedian Mimmi - Lehmä ja Varis. Tampereelle, Ahaa-teatteriin hän myös ohjasi ja dramatisoi vuonna 2009 Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kirjoihin perustuvan näytelmän Tatun ja Patun Outo loma.

Tuija Töyräs on ohjannut, kirjoittanut ja dramatisoinut näytelmiä muun muassa Helsingin Kaupunginteatteriin, Pyynikin kesäteatteriin, Ahaa-teatteriin, Tampereen Teatteriin ja Keski- Uudenmaan Teatteriin. Vuonna 2013 hän dramatisoi ja ohjasi Minna Canthin Kauppa-Lopo -novellista kansanmusiikkinäytelmän Jyväskylän kaupunginteatterille.[2]

Vuonna 2004 sai Helsingin kaupunginteatterissa kantaesityksensä Töyräksen kirjoittama kirjailija Pentti Saarikosken lapsuudesta ja nuoruudesta kertova näytelmä Omaksi kuvakseen (julkaistu vuonna 2004 Kirja kerrallaan). Töyräksen uusin käsikirjoitus En etsi valtaa, loistoa, joka on näytelmä Zacharias Topeliuksesta ja hänen kolmesta tyttärestään, valmistui 2017 (Sunklo).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tuija Töyräs naytelmat.fi. Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat – Finlands Dramatiker och Manusförfattare ry. Viitattu 9.1.2016.
  2. Töyräs Tuija Työväen Näyttämöiden Liitto. Viitattu 9.1.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.