Tsiolkovskin kosmonautiikan valtionmuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Avaruustekniikan museo Kalugassa
Venäjän avaruustoiminnan näyttelyhalli Tsiolkovskin kosmonautiikan valtionmuseossa Kalugalla, Venäjällä. Näyttelyssä on seuraavat mallit ja replikat:
ensimmäinen satelliitti, Sputnik 1 (katon alla pallo)
ensimmäiset avaruuspuvut (alavasen)
ensimmäisen miehitetyn avaruuslennon moduuli, Vostok 1 (keskellä)
ensimmäinen Molnija-tyypin satelliitti (yläoikea)
ensimmäinen avaruusmönkijä, Lunohod 1 (alaoikea)
ensimmäinen avaruusasema, Saljut 1 (vasemmalla)
ensimmäinen modulaarinen avaruusasema, Mir (ylävasemmalla).

Konstantin Tsiolkovskin kosmonautiikan valtionmuseo (venäjäksi Государственный музей истории космонавтики имени К.Э.Циолковского) on maailman vanhin avaruustekniikan museo.[1] Se perustettiin 3. lokakuuta 1967 Kalugaan, missä venäläinen avaruusteknologian pioneeri Konstantin Tsiolkovski toimi 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa. Museon perustaminen oli Neuvostoliiton avaruusohjelman pääinsinöörin Sergei Koroljovin ansiota. Museorakennuksen suunnittelivat arkkitehdit Boris Barkhin, Jevgeni Kireev, Natalija Orlova, Valentin Strogy ja Kirill Fomin. Rakennuksen peruskiven muurasi kosmonautti Juri Gagarin 13. kesäkuuta 1961.

Näyttelyn toinen puoli kuvaa Tsiolkovskin elämää ja toimintaa, toinen puoli esittelee neuvostoliittolaista avaruusteknologiaa. Museossa on mm. Sputnik 1-satelliitin prototyyppi, kuukiviä ja R-7-raketti. Museossa on vuosittain Tsiolkovski-konferenssi. Museossa on 127 työntekijää ja siellä vierailee 100 000 ihmistä vuosittain. [2] Kalugassa sijaitsee myös Tsiolkovskin koti, joka muutettiin museoksi vuonna 1936, vuosi hänen kuolemansa jälkeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tsiolkovskin kosmonautiikan valtionmuseo.