Tron: Perintö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tron: Perintö
Tron: Legacy
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Joseph Kosinski
Käsikirjoittaja
Tarina
Tuottaja
Säveltäjä Daft Punk
Kuvaaja Claudio Miranda
Leikkaaja James Haygood
Tuotantosuunnittelija Darren Gilford
Pukusuunnittelija Michael Wilkinson
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Walt Disney Pictures
Levittäjä Fórum Hungary
Netflix
Disney+
Ensi-ilta Japani 30. marraskuuta 2010
Yhdysvallat 17. joulukuuta 2010
Suomi 17. joulukuuta 2010
Kesto 127 min
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 200 000 000 Yhdysvaltain dollaria
Edeltäjä Tron
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Tron: Perintö (engl. Tron: Legacy) on Joseph Kosinskin ohjaama ja Walt Disney Picturesin tuottama tieteiselokuva, joka on jatko-osa vuonna 1982 ilmestyneelle Tronille. Se sijoittuu edeltäjänsä tavoin digitaaliseen maailmaan ja se on osin 3D-elokuva.

Elokuvan yhtenä tuottaja toimi alkuperäisen Tronin ohjaaja Steven Lisberger. Myös alkuperäisen elokuvan pääosan esittäjä Jeff Bridges toistaa roolinsa. Elokuvamusiikin tuotti ranskalainen elektroduo Daft Punk.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1989 Kevin Flynn, ENCOMin toimitusjohtaja ja lahjakas ohjelmoija katosi. 21 vuotta myöhemmin hänen 27-vuotias poikansa Sam Flynn on ENCOMin suurin osakas, mutta ei osallistu millään tavalla yhtiön toimintaan ja tekee aina vuosittain pilan yhtiön hallituksen kustannuksella.

Viimeisimpänä pilana Sam oli kopioinut ENCOMin uuden käyttöjärjestelmän, laittanut sen internetiin ilmaiseksi ja hypännyt laskuvarjolla ENCOM-tornin huipulta. Sam vapautuu pian poliisin huostasta, minkä jälkeen hänen isänsä ystävä ja ENCOMin hallituksen jäsen Alan Bradley vierailee hänen luonaan ja kertoo hakulaiteviestistä, joka tuli suljetun Flynn’s-pelihallin toimistolta, vaikka numeroa ei enää käytetty. Sam löytää pelihallin Tron-peliautomaatin takaa isänsä salaisen toimiston ja päätyy digitointisäteen kautta Matriisiin, digitaaliseen rintamaan. Samia luullaan ohjelmaksi ja hänet kaapataan. Hänelle annetaan oma tunnuslevy ja lopuksi hän päätyy areenalle levytaisteluihin, joissa hän etenee lopputaisteluun ja kohtaa pelien mestarin, Rinzlerin. Rinzler kuitenkin huomaa, ettei Sam ole ohjelma, vaan käyttäjä. Sam viedään Clun, Matriisia hallitsevan diktaattorin luokse, joka näyttää nuorelta Kevin Flynniltä. Clu haastaa Samin ja joukon muita ohjelmia valopyörätaisteluun, jossa hän melkein tappaa Samin, kunnes soturi nimeltä Quorra pelastaa hänet ja vie Ulkomaihin Matrisiin ulkopuolelle, jossa Sam tapaa taas isänsä.

Flynn kertoo pojalleen yrittäneensä luoda uutta ”täydellistä” järjestelmää sekä käyttäjille että ohjelmille. Flynn oli tuonut Tronin (Alanin luoman turvallisuusohjelman) suojelemaan Matriisia ja luonut Clun huolehtimaan siitä hänen ollessa todellisessa maailmassa. Pian he tapasivat ISOja (isomorfisia algoritmeja), itsestään syntyneitä ohjelmia, joilla olisi kykyjä auttaa ratkaisemaan monia tieteen, lääketieteen ja uskonnon mysteereitä. Mutta Flynnin vanhoihin käsityksiin edelleen uskova Clu piti ISOja epätäydellisyytenä ja tunsi Flynnin pettäneen hänet, joten hän kaappasi Flynniltä vallan, kukisti Tronin ja tuhosi ISOt. Ja koska ”portaali”, jonka kautta Flynn oli tullut Matriisiin, oli sulkeutunut, hän ei päässyt takaisin oikeaan maailmaan. Juuri Clu oli lähettänyt hakulaiteviestin Alanille saadakseen Samin tulemaan Matriisiin ja saadakseen portaalin auki rajatuksi ajaksi. Koska Flynnin tunnuslevy oli Matriisin avain, Clu toivoi, että Sam ja Flynn pyrkisivät portaalille, jotta Clu voisi varastaa levyn ja päästä sen avulla valtaamaan todellisen maailman.

Flynnin kieltäytyessä pyrkimästä portaalille, Sam palaa Quorran vihjeiden avulla kaupunkiin etsimään ohjelmaa nimeltä Zuse, joka voisi neuvoa turvallisen reitin portaalille. Hän tapaa Castorin, Päätepysäkki-klubin omistajan, joka paljastaa olevansa Zuse, mutta johdattaakin Clun sotilaat suoraan hänen luokseen. Vaikka Flynn ja Quorra auttavat häntä pakenemaan, Quorra haavoittuu ja Zuse saa Flynnin tunnuslevyn käsiinsä. Levy olisi Matriisin avain, jolla Clu voisi päästä oikeaan maailmaan. Zuse yrittää kaupitella sen Clulle kaupungin hallintaa vastaan, mutta saatuaan levyn, Clu räjäyttää koko klubin ja Zusen sen mukana. Sam ja Flynn matkaavat aurinkovoimasimulaattorilla portaalia kohti. Matkan aikana Flynn parantaa Quorran ja paljastaa tämän olevan viimeinen selviytynyt ISO.

Aurinkovoimasimulaattori viekin heidät lopulta suurelle sota-alukselle. Quorra antaa itsensä joutua Rinzlerin vangiksi ja Flynn huomaa, että Rinzler onkin Tron uudelleenohjelmoituna. Sam pelastaa Quorran ja hakee isänsä levyn takaisin, minkä jälkeen he pakenevat pakenevat sukkulalla. Clu, Rinzler ja sotilaat seuraavat heitä valohävittäjillä. Mutta nähdessään Flynnin Rinzler muistaa vanhan tehtävänsä ja törmää Clun valohävittäjään. Rinzler yrittää pelastaa itsensä uudella valohävittäjällä, mutta Clu ottaa sen ja Rinzler tippuu Simulaatiomereen muuttuen jälleen Troniksi. Sam, Flynn ja Quorra pääsevät portaalille ja kohtaavat jälleen Clun. Mutta Flynn oli vaihtanut levynsä Quorran kanssa. Samin ja Quorran palatessa todelliseen maailmaan Flynnin levyn avulla, Clu yrittää seurata heitä, mutta Flynn yhdistää hänet takaisin itseensä aiheuttaen räjähdyksen, joka tuhoaa heidät molemmat sekä Clun armeijan.

Todellisessa maailmassa Sam kopioi muistikortilleen Matriisin tiedot ja sammuttaa toimiston tietokoneen. Sen jälkeen hän kertoo Alanille ottavansa ENCOMin taas hallintaansa ja nimittää hänet hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi. Lopuksi Sam lähtee Quorran kanssa moottoripyörällään näyttääkseen tälle ensimmäistä kertaa auringonnousun.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Garrett Hedlund  Sam Flynn  
 Jeff Bridges  Kevin Flynn, Clu  
 Owen Best  7-vuotias Sam Flynn  
 Olivia Wilde  Quorra  
 Bruce Boxleitner  Alan Bradley, Tron, Rinzler (ääni)  
 Michael Sheen  Castor/Zuse  
 James Frain  Jarvis  
 Beau Garrett  Gem (Seireeni nro 1)  
 Anis Cheurfa  Rinzler  
 Jeffrey Nordling  pj. Richard Mackey  
 Cillian Murphy  Edward Dillinger Jr.  
 Christine Adams  Claire Atkinson  
 Belinda Montgomery  Samin isoäiti  
 Donnelly Rhodes  Samin isoisä  
 Serinda Swan  Seireeni nro 2  
 Yaya DaCosta  Seireeni nro 3  
 Elizabeth Mathis  Seireeni nro 4  
 Conrad Coates  Bartik  
 Daft Punk  naamioidut DJ:t klubilla  
 Steven Lisberger  Shaddix  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Clu on digitaalisesti tehty nuoren Jeff Bridgesin näköiseksi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun näyttelijän vastustajana on hän itse nuorempana. Päätepysäkki-klubia varten rakennettiin valtava lavaste, jossa häärii satoja avustajia ja bändinä elokuvaan musiikin tehnyt Daft Punk. Castor esittää show’ssaan monia tunnettuja henkilöitä Mae Westistä Ziggy Stardustiin. Elokuvaa esitetään Disney Digital 3D- ja Imax 3D -formaateissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Daft Punk Scores TR2N Soundtrack 4.3.2009. Billboard. Viitattu 7.12.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.