Trivial Pursuit

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Trivial Pursuitin pelinappula

Trivial Pursuit on tietokilpailulautapeli, jonka kehitti vuonna 1979 kanadalainen Scott Abbott. Varsinaisesti peli julkaistiin vuonna 1981.[1]

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin perusajatuksena on edetä pelilaudalla nopan heittojen mukaan kunkin pelaajan osalta niin kauan, kuin pelaaja osaa vastata värillisiä peliruutuja vastaaviin tietokilpailukysymyksiin. Pelaajat lähtevät laudan keskeltä, ja yrittävät myös palata sinne kerättyään kuusi värillistä lohkoa omaan pelinappulaansa. Lohkot saa vastaamalla oikein kutakin lohkoa vastaavassa ruudussa laudan kehällä. Trivial Pursuitin lohkoja ja peliruutuja vastaavat kysymysten aihealueet ovat maantiede, viihde, historia ja yhteiskunta, kirjallisuus ja taide, luonto ja tiede sekä urheilu ja vapaa-aika.

Pelin kehittyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin julkaisemisen aikaan idea lukuisia kysymyksiä sisältävästä koteihin tarkoitetusta tietokilpailupelistä oli uusi. Pelin julkaisuun alun perin liittyneet vaikeudet juontuivat esimerkiksi pelissä tarvittavien kysymyskorttien painamiseen. Trivial Pursuitin suosion siivittämänä siitä on tehty useita muunnelmia. Normaali painos on nimeltään Genus-painos. Lapsille on tehty oma painos, jossa on helpompia kysymyksiä. Perhepainoksessa on eri kysymykset aikuisille ja lapsille. 1980-luvun puolivälin jälkeen julkaistiin suuri lisäkysymyspakkaus Genus II sekä erillinen lisäkysymyssarja viihteestä. Vuosituhannen vaihteessa julkaistiin Millennium-painos ja vuonna 2003 eri maanosiin liittyviin kysymyksiin keskittynyt Globetrotter-painos. Vuonna 2005 julkaistiin pieniä sarjoja lisäkysymyksiä, joista erikoisimpana julkkiskysymyksiä sisältävä 100 kortin kysymyssarja. Vuonna 2011 julkaistiin Trivial Pursuit Master. Uutena pelissä on ajastin, joka rajoittaa vastausaikaa. Viimeisin versio sisältää DVD:n, jossa on osa pelin kysymyksistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Trivial Pursuit.