Trikloorietyleeni

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Trikloorietyleeni
Tunnisteet
IUPAC-nimi Trikloorieteeni
CAS-numero 79-01-6
PubChem CID 6575
SMILES ClC=C(Cl)Cl
Ominaisuudet
Molekyylikaava C2HCl3
Moolimassa 131,39 g/mol
Sulamispiste –73 °C (200 K)
Kiehumispiste 87 °C (360 K)
Tiheys 1,46 g/cm3
Liukoisuus veteen liukenee eetteriin, etanoliin ja kloroformiin

Trikloorietyleeni (trikloroetyleeni, trileeni) C2HCl3 on kirkas, helposti haihtuva neste. Trikloorietyleenia liukenee veteen 20 °C:n lämpötilassa 0,1 g/100 ml.

Kemian teollisuudessa trikloorietyleenin pohjana on asetyleeni, josta tämä halogeeniyhdiste tuotetaan asetaldehydin kautta. Trikloroetyleenin haju muistuttaa kloroformia. Maku on makeahkon kirpeä, polttava. Trikloorietyleenista käytetään myös nimityksiä 1,1,2-trikloorietyleeni, trikloorieteeni, etyleenitrikloridi ja asetyleenitrikloridi.

Ainetta käytetään teollisuudessa rasvojen, hartsien, vahojen, kumien ja värien sekä selluloosaestereiden ja -eetterien liuottimena. Vaatteiden kemiallisessa pesussa aineella on laajalti käyttöä. Sitä on käytetty nukutusaineena synnytyksissä ja pienehköissä leikkauksissa. Anestesia- ja muussa lääketieteellisessä käytössä aine on värjätty siniseksi, jotta se erottuisi kloroformista.

Arkisessa yksityiskäytössä aine on jokseenkin harvinaista, mutta esimerkiksi auton maalauksessa sillä on osansa sen nimenomaisen voimakkaan rasvanirrotuskyvyn ansiosta: maalattava pinta saadaan trikloorietyleenillä taatusti maalia pysyvästi sitovaksi tai koneistettu pinta täysin puhtaaksi ennen asennusta.

Trikloorietyleeniä saa yksityiskäyttöön sopivia määriä yleensä vain apteekeista.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]