Trifon Vjatkalainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Trifon Vyatka.jpg

Pyhittäjä Trifon Vjatkalainen (ven. Трифон Вятский, Trifon Vjatski) (1543-1612) oli venäläinen munkki (arkkimandriitta) ja ortodoksisen kirkon pyhä, joka tunnetaan lisänimellä hantien valistaja. Suomessa hänet lasketaan kuuluvaksi myös Karjalan valistajiin.

Hän syntyi 1500-luvulla Vienanmeren maisemissa Arkangelin läänin ja nykyisen Mezenin piirin alueella, josta hän jo melko varhain meni Pyskorin luostariin Keski-Venäjälle ja vihkityi munkiksi.

Hän käännytti sekä hanteja (ostjakkeja) että manseja (voguleita) kristinuskoon. Vuonna 1580 hän asettui Hlynovin eli sittemmin Vjatkan kaupunkiin (nyk. Kirov) ja alkoi rakentaa sinne luostaria. Myöhemmin erilaisten vaiheiden jälkeen pyhittäjä Trifon Vjatkalainen asettui asumaan Slobodskoin kaupunkiin ja perusti sinnekin luostarin. Hän kuoli vuonna 1612 Hlynovin luostariin.

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Trifon Vjatkalaista vuosittain lokakuun 8. päivänä sekä Suomessa myös Karjalan valistajien päivän yhteydessä lokakuun viimeisen päivän ja marraskuun 6. päivän välisenä lauantaina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.