Triffidien kapina (vuoden 1981 televisiosarja)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuoden 1981 televisiosarjaa. Täsmennyssivulla on lueteltu muita merkityksiä.

Triffidien kapina (engl. The Day of the Triffids) on vuonna 1981 tehty englantilaisen John Wyndhamin romaaniin perustuva televisiosarja. Tämä sarja esitettiin myös Suomen televisiossa.

Televisiosarja käsitti kuusi 26 minuutin jaksoa. Sarjan tuottaja oli David Maloney, ohjaaja Ken Hannam ja käsikirjoittaja Douglas Livingstone. Alkuperäismusiikista vastasi Christopher Gunning. Sarjan ensiesitys oli samaan aikaan Britannian BBC One -kanavalla ja Australian ABC-televisioverkossa. Ensiesitys oli 10. syyskuuta 1981, viimeinen jakso lähetettiin 15. lokakuuta 1981.

Tarinassa ilmeisesti viljelykokeiden aikaansaamia noin parimetrisiä lihansyöjäkasveja, triffidejä, tarhataan valvotusti, sillä kasvit kykenevät liikkumaan kolmen juurensa (tästä nimi triffidi) varassa. Sekasorto pääsee valloilleen, kun eräänä iltana valtaosa ihmisistä sokeutuu katseltuaan maailmanlaajuista meteorikuuroa, "vihreitä välähdyksiä". Tappavien kasvien valvonta pettää, ja ne hyökkäävät puolustuskyvyttömien ihmisten kimppuun. Kaiken lisäksi hirviökasvit ovat jossain määrin kykeneviä kommunikoimaan keskenään. Sarjan päähenkilö on kasvitieteilijä ja triffidi-asiantuntija Bill Masen, joka "vihreiden välähdysten" aikana makaa sairaalassa pää paketissa, ja säilyttää näin näkökykynsä. Hän joutuu yhdessä pienen perheensä kanssa pakenemaan yrittäen vältellä niin kammottavia kasveja kuin näkeviä orjuuttavia sokeitakin. Turvapaikaksi löytyy Isle of Wight, jossa ryhmä ihmisiä muodostaa uudenlaisen yhteisön.

- Kerrotaan, että Wyndham olisi sattunut kuulemaan pubissa kahden puutarhurin keskustelevan rikkaruohoistaan. Toinen heistä sanoi: "Vajani luona on yksi sellainen suuri – oikea hirviö. Se on vissiin triffidi!" Kirjan julkistamisen jälkeen sanasta triffidi on tullut lähes kaikenlaisia mielikuvituksellisia, vihamielisiä ja vaarallisia kasveja tarkoittava sana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]