Tridacna rosewateri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tridacna rosewateri
Tridacna rosewateri (MNHN-IM-2013-49129).jpeg
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Nilviäiset Mollusca
Luokka: Simpukat Bivalvia
Lahko: Veneroida
Heimo: Sydänsimpukat Cardiidae
Alaheimo: Jättiläissimpukat Tridacninae
Suku: Tridacna
Laji: rosewateri
Kaksiosainen nimi

Tridacna rosewateri
Sirenko & Scarlato, 1991

Tridacna rosewateri on jättiläissimpukkalaji. Se elää luonnossa vain Mauritiuksen lähivesillä Intian valtameressä.[1] Laji on kuvattu tieteellisesti vuonna 1991.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tridacna rosewateri on pienimpiä jättiläissimpukkalajeja; se kasvaa korkeintaan 15-20 cm pitkäksi. Sillä on kaksiosainen, voimakkaan poimullinen kuori, joka on ohuempi kuin sukulaislajeilla. Kuoren ulkopintaa peittävät ohuet, hyllymäiset suomut.[2] Suomuisen kuoren takia se muistuttaa sukulaislajia Tridacna squamosa. Kuoren välistä työntyy esille hyllyvä vaippa, jonka keskellä törröttää putkimainen hylkyaukkoa ympäröivä suuosa. Toinen huomamattomampi aukko liittyy veden sisäänvirtaukseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Wells, S.: Tridacna rosewateri IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 1996. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 11.8.2014. (englanniksi)
  2. Fosså S.V. & Nilsen A.J.: The Modern Reef Aquarium, Vol 4., s. 196. kuva sivulla 186. Bornheim, Saksa: Birgit Schmettkamp Verlag, 2002. ISBN 3-928819-22-4. (englanniksi)
Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.