Toveri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee ”toveria” puhuttelusanana. Sanalla on myös muita merkityksiä.

Toveri (venäjän sanasta товарищ [tə'varʲiɕː], tovarištš) tarkoittaa kumppania, seuralaista tai ystävää, mutta sillä on myös vasemmistolaisesti värittynyt merkitys. Nimitys tunnetaan kautta maailman vasemmistopuolueissa tapana puhutella toista aatekumppania.lähde?

Toveriksi kutsuminen esitetään osoituksena siitä, että aatekumppanit ovat keskenään samanarvoisia ja arvonimet hylätään. Toveri-nimitystä käytettiin laajasti entisessä Neuvostoliitossa ja käytetään yhä vasemmistopuolueissa. Varsinkaan yhdyssanoissa toveri ei viittaa vasemmistoon; koulutoveri tai puoluetoveri ovat neutraaleja termejä, toisaalta luokkatoveri viittaa luokkajakoon. Nykyään Venäjällä sillä on myös sama merkitys kuin muissakin maissa.lähde?

Tasa-arvoisten termien käyttö lähtee Ranskan vallankumouksesta, kun aatelisarvot lopetettiin ja vallankumoukselliset alkoivat nimittää toisiaan kansalaisiksi (citoyen(ne)) kuninkaan alamaisten sijaan. Esimerkiksi syrjäytettyä kuningas Ludvig XVI:ta puhuteltiin nimellä Citoyen Louis Capet hänen valta-asemansa menetyksen korostamiseksi. Ranskassa termi camarade oli käytössä jo 1790.[1]

Sosialistiliikkeen kehittymisen myötä alettiin etsiä termiä herroille ja rouville. Britanniassa käytettiin termiä comrade ensi kertaa sosialistilehdessä Justice. Venäjän vallankumouksen jälkeen etenkin bolševikit viljelivät venäjänkielistä termiä tovarištš aatelisarvojen lakkauttamisen jälkeen. Venäjän sisällissodan aikana valkoiset käyttivät termiä halventavassa merkityksessä puna-armeijasta ja neuvostoista.lähde?

Toveri on ollut käytössä myös äärioikeistoa edustavien liikkeiden keskuudessa. Fasismia ja kansallissosialismia kannattavien keskuudessa on ollut ja on edelleen yleistä kutsua toisia puolueen jäseniä tai saman aatteen jakavia tovereiksi.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ”1790, sens polit.” - Larousse Dictionnaire d'Étymologie, Paris, 2001.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]