Total Annihilation

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Total Annihilation
Kehittäjä Cavedog Entertainment
Julkaisija GT Interactive
Jakelija Steam, GOG.com ja Humble Store
Suunnittelija Chris Taylor
Säveltäjä Jeremy Soule
Pelisarja Total Annihilation
Julkaistu
  • 30. syyskuuta 1997
Lajityyppi reaaliaikainen strategiapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: Teini-ikäisille
USK 12
Alusta Macintosh, Windows
Jakelumuoto 2 CD-ROM
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Total Annihilation on Cavedog Entertainmentin kehittämä reaaliaikainen strategiapeli. Pelin on julkaissut GT Interactive vuonna 1997 Windowsille ja Macintoshille.

Pelin ovat kehittäneet Chris Taylor ja Cavedog Entertainment. Se oli ensimmäinen reaaliaikainen strategiapeli, jossa oli kolmiulotteiset yksiköt ja maasto. Se on yksi maailman suosituimmista reaaliaikaisista strategiapeleistälähde?, jota pelataan yhä aktiivisesti.

Pelin ideana on koota tarpeeksi metalleja ja energiaa, jotta voisi rakentaa riittävän hyviä yksiköitä, ja lopulta tuhota niillä vihollinen. Pelin neljä yksikköluokkaa ovat kbotit (kävelevät mechat), "perinteiset" ajoneuvot, laivat ja lentokoneet (päivitetyssä versiossa on myös ilmatyynyihin perustuvia aluksia, tämä nostaa yksikköluokkien määrän viiteen). Peliä voi pelata yksinpelinä tietokonetta vastaan tai moninpelinä.

Wargaming.net osti 2013 Chris Taylorin perustaman uuden Gas Powered Games -pelistudion ja Atarin huutokaupasta oikeudet pelisarjaan.[1]

Total Annihilation sijoittuu kaukaiseen aikaan, jolloin Galaksissa vallitsi rauha. Tätä paratiisia ohjattiin tieteen ja teknologian kädellä, ja tämä käsi tunnettiin keskitettynä tekoälynä nimeltään Core. Core havaitsi hallinnassaan olevien kansalaisen elämän rajallisuuden, ja kehitti prosessin, jolla heidän turvallisuutensa voitaisiin taata lopullisesti. Prosessia kutsuttiin nimellä "patterning", ja sillä pystyttiin siirtämään kansalaisen mieli tietokoneeseen ja sieltä kestäviin koneisiin. Core määräsi että kaikille kansalaisille oli tehtävä näin.

Jotkut kuitenkin vastustivat tätä lakia, sillä se merkitsisi biologisen elämän päättymistä galaksissa. He pakenivat galaksin reunoille ja perustivat kapinaliiton nimeltään Arm. Sota alkoi, vaikkei kumpikaan osapuoli myöntänyt sitä aloittaneensa. Arm käytti armeijoissaan kloonausta ja taistelupukuja, kun taas Core kopioi parhaiden sotilaittensa mielen tuhansia kertoja, siirtäen ne sitten taistelukoneisiinsa. Sota raivosi 4 000 vuotta tuhoten miljoona maailmaa, ja tuhlaten galaksin kaikki resurssit tehden siitä asumiskelvottoman erämaan.

Molemmat osapuolet ovat pelin alussa raunioina, heidän sotakompleksinsa ja sivilisaationsa ovat lähes mennyttä. Kerran niin mahtavista armeijoista on jäljellä vain jäänteitä, mutta ne ovat valmiita taistelemaan kuolemaan saakka. Molempien osapuolten tavoite on vastapuolen Täydellinen Tuhoutuminen.

Peli alkaa tilanteesta, jossa pelaajan valitsema osapuoli on häviön partaalla. Pelaaja löytää ja aktivoi puolensa viimeisen Komentajan. Yksikön, joka pystyy yksin rakentamaan kokonaisia armeijoita. Pelin edistyessä Pelaaja hallitsee Komentajaa ja sen armeijoita, vallaten planeetan toisensa perään takaisin viholliselta. Peli rytmittyy uudelle planeetalle hyökkäämisestä, taisteluista planeetalla, ja lopulta planeetan galaktisen portin valtaamiseen vihollisen kynsistä. Galaktisen portin vaatima huikea energiamäärä sallii vain Komentajan lähettämisen seuraavalle planeetalle. Kampanja huipentuu hyökkäykseen vastapuolen kotiplaneetalle, ja pelaajan puolen voittoon. Virallisessa tarinassa kampanjan voittaa ARM, joiden Komentaja onnistuu valtaamaan Core:n metallisen kotiplaneetan Core Primen. Voitokas komentaja löytää CORE:n komentajan, ja lopettaa galaktisen sodan murskaamalla perivihollisensa henkilökohtaisesti.

Total Annihilationissa oli ensimmäistä kertaa 3D-yksiköt strategiapelien historiassa. Se sisälsi 150 yksikköä (lisäosineen 230). Cavedog julkaisi vielä kuusi ilmaista ladattavaa yksikköä. Armille Flean, Scarabin ja FARKin ja Corelle Immolatorin, Hedgehogin ja Necron. Fanisivut sisältävät yhteensä yli 6 000 yksikköä jotka ovat mahdollista ladata peliin kuitenkin vain 500 yksikköä kerrallaan. Eri puolten yksiköt ovat lähes täysin toistensa kopioita, mutta Armin yksiköt ovat keskimäärin hiukan nopeampia, Coren yksiköt hiukan järeämpiä. Yksikkörajoitus oli 200 mutta lisäosien kautta se nousi 250. Totala.ini tiedostoa muokaten sen rajoituksen voi nostaa 500. Nykypäivänä voi olla jopa 5 000 yksikön rajoituksia. Taisteluita käydään koko tunnetussa avaruudessa: vesiplaneetoilla, vulkaanisilla planeetoilla, jäämyrskyissä, meteorisateessa ja Coren täyttä metallia olevalla keskusplaneetalla.

Total Annihilationissa on hyödyllinen käskynjako. Pitämällä shift-nappulan pohjassa pelaajat voivat antaa yksiköilleen moninkertaisia käskyjä. Esimerkiksi rakennusajoneuvo rakentaa ensin lasertykin, sitten tehtaan ja sen jälkeen aloittaa partiokierroksen.

Tekoäly, moninpeli ja fysiikkamallinnus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli oli monessa suhteessa huomattavasti aikaansa edellä, ja suuremmilla yksikkömäärillä se pyöri hyvin vasta tietokoneilla, jotka julkistettiin monta vuotta pelin julkistamisen jälkeen. Mullistavinta pelissä on sen fysiikkamallinnus; ammusten lentoradat lasketaan oikeasti, joten muun muassa maastoa voi käyttää suojana ja korkealle sijoitetut tykit kantavat matalalle sijoitettuja kauemmas.

Lisäksi pelin resurssisysteemi eroaa merkittävästi muista siinä että Total Annihilationissa ei ole mitään rajoitteita resurssien määrälle; resurssit eivät koskaan lopu vaan niitä voi tuottaa eksponentiaalisesti enemmän pelin kuluessa jos rakentaa resurssientuottoyksiköitä. Pelin moninpeli on jossain määrin buginen ja rajoittunut, joten ilman kolmansien osapuolten tekemiä moninpelilisiä peli ei päässyt oikeuksiinsa.

Total Annihilationille on julkaistu kaksi lisäosaa: Core Contingency ja Battle Tactics.

Core Contingency

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäosassa peliin tulee suuri määrä uusia joukkoja sekä useita taistelukenttiä. Mikään jatko-osa ei kuitenkaan paranna pelin grafiikkaa, mikä ei haittaa pelaajia, koska pelin grafiikka on aina ollut korkea tasoisempaa aikaansa nähden. Core Contingency jatkaa siitä mihin ensimmäinen osa jäi: sodan piti olla loppunut kun Armin komentajayksikkö tuhosi viimeiset kopiot. Armilta oli kuitenkin jäänyt tuhoamatta yksi rakentaja, joka korjasi Coren komentajayksikön, joka alkoi taas kopioimaan joukoista entistä kehittyneempiä ja parempia. Yksinpeli ei ole niinkään tärkeä osa pelissä siinä vain "opetellaan" moninpeliä varten. Core Contingency sisälsi myös kauan odotetun karttaeditorin.

The Core Contingency jatkaa Arm-tarinan loppua, kun Armin Komentaja voitti Coren 4000 vuotta kestäneessä Galaktisessa Sodassa. Kuitenkin Coren Komentaja selviää ja aloittaa uuden salaisen tehtävän: etsiä muinainen muukalaisten artefakti. Artefaktin voisi muuttaa superaseeksi, joka tuhoaisi koko galaksin.

The Core Contingency lisää molemmille osapuolille 12 tehtävän kampanjan ja bonustehtävän, joka on mahdollista suorittaa vain Hard-vaikeustasolla. Lisäosa sisältää myös 75 uutta yksikköä ilmatyynyaluksista Coren jättiläismäisiin Krogoth Kbotteihin. 53 uutta karttaa, jotka sisältävät paratiiseja, sumuplaneettoja, kristallimaailmoja, kaupunkeja, koralleja jne.

Battle Tactics

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen jatko-osa TA-sarjalle. Joukkoja tulee vain 4 mutta karttoja ja tehtäviä on tulee lisää. Tämä versio ei ole fanien mielestä yhtä hyvä kuin edelliset, pienen sisällön ja juonen puuttumisen takia.

Ruotsalainen Swedish YankeeSpankers-klaani (Clan-SY) on tehnyt pelille moninpelejä varten lisätoimintoja sisältävän demo recorderin, joka pelin nauhoittamisen lisäksi lisää peliin lisäominaisuuksia, muun muassa paremman kommunikaation moninpelissä pelaajien välille. Viime aikoinamilloin? Clan-sy on tehnyt omaa ilmaista Total Annihilation -klooniaan Springiä, joka pelimoottoriltaan on hyvin lähellä alkuperäistä Total Annihilationia, mutta tarjoaa paremmat moninpelitoiminnot sekä hienomman grafiikan.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]