Toskanalainen maisema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toskanalainen maisema
Nimi Toskanalainen maisema
Tekijä Ellen Thesleff
Valmistumisvuosi
Taiteenlaji Maisemamaalaus
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 40,5 cm
Leveys 40,5 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum, Suomi

Toskanalainen maisema (Oliivipuita) on suomalaisen taiteilijan Ellen Thesleffin öljymaalaus kankaalle, 40×40 cm, vuodelta 1908. Ateneumin taidemuseo osti sen kokoelmiinsa Thesleffin ensimmäisestä Helsingissä pitämästä yksityisnäyttelystä, joka pidettiin loppuvuodesta 1908.[1]

Ellen Thesleff kirjoitti sisarelleen "tarttuvansa väreihin varmana ja vapaana, myös tietysti viivoihin. Mitä siitä tulee, en tiedä, joka tapauksessa jotakin ihmeellistä." Kirjoitus on vuodelta 1909, samalta emalin- ja mosaiikinhohtoiselta kaudelta kuin Toskanalainen maisema. Tuolloin hänen teoksensa olivat pienikokoisia, neliönmuotoisia ja palettiveitsellä maalattuja. Ne hehkuivat atmosfäärisesti ja ovat rytmiltäänkin kuin samassa hengessä toteutettuja.

Ellen Thesleff asui Firenzessä pitkiä aikoja 1900-luvun alussa , usein yhdessä sisariensa ja äitinsä kanssa. Italialainen elämä, valo ja rakennukset innostivat häntä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helmiriitta Sariola teoksessa Tuntematon horisontti - Suomen taidetta 1870-1920. Helsinki: Ateneumin taidemuseo, 2000.

Leena Ahtola-Moorhouse: Ellen Thesleff: Toskanalainen maisema (Oliivipuita). Teoksessa Ateneum-opas. Toim. Timo Huusko, 2007, s.53.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Teos Suomen Kansallisgallerian sivuilla: Kokoelmat: Toskanalainen maisema. [1] (Arkistoitu – Internet Archive)