Too big to fail

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee termiä. Vuoden 2009 kirjasta katso Too Big to Fail (kirja). Kirjaan pohjautuvasta elokuvasta katso Too Big to Fail (elokuva).

Too big to fail (Liian suuri mennäkseen nurin) on sääntely- ja julkisessa politiikassa puhekielen termi, joka viittaa moraalikatoon, makrotaloustieteeseen, taloudelliseen erikoistumiseen ja rahateoriaan liittyviin markkinahäiriöihin, joita liiketoiminnat kohtaavat.

Tämän teorian mukaan tietyt rahoituslaitokset ovat niin suuria ja niin vahvasti kytköksissä toisiinsa, että niiden meneminen konkurssiin tulee olemaan tuhoisaa taloudelle. Tämän teorian kannattaja uskovat, että näiden instituutioiden pitäisi saada rahoitus- ja talouspolitiikkojen myötä tukea hallituksilta tai keskuspankeilta niiden pitämiseksi elossa. Ajatellaan, että yhtiöt, jotka kuuluvat tähän luokkaan, ottavat asemia, jotka ovat riskialttiita, kun ne ovat kyvykkäitä hyödyntämään näitä riskejä perustuen niiden saamaan politiikkapreferenssiin. Termistä on tullut merkittävä julkisessa diskurssissa 2007-2010 globaalin rahoituskriisin jälkeen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]