Tony Miles

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tony Miles
Miles.jpg
Henkilötiedot
Koko nimi Anthony John Miles
Syntynyt 23. huhtikuuta 1955
Birmingham
Kuollut 12. marraskuuta 2001 (46 vuotta)
Birmingham
Kansalaisuus Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Shakinpelaaja
Titteli suurmestari
Korkein Elo 2635 (tammikuussa 1996)

Anthony John Miles (23. huhtikuuta 195512. marraskuuta 2001) oli brittiläinen shakin suurmestari.

Miles syntyi Edgbastonissa Birminghamissa ja oppi shakkipelin nuorella iällä. Vuonna 1968 hän voitti Ison-Britannian alle 14-vuotiaiden mestaruuden, ja vuonna 1973 hän voitti Teessidessa hopeamitalin nuorten maailmanmestaruuskilpailuissa, jotka olivat hänen ensimmäinen tärkeä kansainvälinen shakkikilpailunsa. Hän voitti nuorten maailmanmestaruuden seuraavana vuonna Manilassa.

Miles kirjautui Sheffieldin yliopistoon opiskelemaan matematiikkaa, mutta keskeytti opinnot keskittyäkseen shakkiin. Vuonna 1976 hänestä tuli kaksikymmentävuotiaana Ison-Britannian ensimmäinen suurmestari ja hän sai sijoittaja Jim Slaterin asettaman 5 000 punnan palkkion (sama mies oli merkittävässä asemassa myös Fischerin ja Spasskin vuoden 1972 ottelun onnistumisessa).

IBM-turnauksen jaettu voitto Viktor Kortshnoin kanssa vuonna 1976 aloitti Milesin uran huippukauden. Hän voitti tuon ajan vahvimmat kilpailut, vuosien 1984 ja 1985 Interpolis-turnaukset, ja oli jonkin aikaa länsimaiden paras ja yksi koko maailman parhaista shakinpelaajista. Sitten koitti vuosi 1986 ja ottelu uutta maailmanmestaria Garri Kasparovia vastaan. Miles hävisi ottelun 5,5-0,5, eikä ollut sen jälkeen pelaajana entisensä.

1980- ja 1990-luvuilla Miles jatkoi ahkeraa turnauksissa pelaamista. Vaikka hän ei enää kyennyt aivan entisenlaisiin tuloksiin, hän pääsi vuosina 1987 ja 1990 alueidenvälisiin MM-karsintaturnauksiin ja koko 1990-luvun hänen tuloksensa olivat melko hyviä. Miles tuli tunnetuksi omaperäisestä huumorintajustaan, ehti olla kahdesti naimisissa ja kuoli joulukuussa 2001 diabeteksen aiheuttamaan sydänsairauteen.

Pelityyli ja terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miles oli erinomainen loppupelaaja, joka omasi hyvän tekniikan, eikä ollut erityisen kiinnostunut avausteoriasta. Yksi kuuluisimpia hänen pelejään on varmasti silloista maailmanmestaria Anatoli Karpovia vastaan mustilla voitettu peli. Skarassa 1980, joka alkoi 1.e4 a6!?.

Vaikka Miles oli parhaimmillaan kovahermoinen kilpailija ja oman tiensä kulkija, 1980-luvun puolivälin tienoilla hän alkoi kärsiä mielenterveydellisistä ongelmista, jotka johtivat syyskuussa 1987 romahdukseen ja lyhyeen sairaalahoitoon. Osasyynä niihin lienevät olleet vaikeudet peliuralla, vaikea avioero toisesta vaimosta ja riidat shakkipromoottori, suurmestari Raymond Keenen ja Milesin pahimman englantilaisen kilpailijan Nigel Shortin kanssa. Englannista pois muuttanut Miles alkoi jälleen menestyä shakissa vuonna 1989. Loppuvuosinaan hän muutti takaisin synnyinmaahansa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]