Tony Dungy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Indianapolis Coltsien valmentaja Tony Dungy USS Blue Ridge -aluksella

Anthony Kevin Dungy (s. 6. lokakuuta 1955 Jackson, Michigan) on yhdysvaltalainen entinen amerikkalaisen jalkapallon pelaaja ja valmentaja. Vuosina 1996–2001 hän toimi Tampa Bay Buccaneersin päävalmentajana. Kaudet 2002–2008 hän valmesi Indianapolis Coltsia.[1] Hän jäi eläkkeelle vuoden 2009 alussa.

Pelaaja-urallaan Dungy pelasi Pittsburgh Steelersissa ja San Francisco 49ersissa, jossa lopetti peliuransa vuonna 1979.

Valmentajauransa alussa Dungy toimi eri pelipaikkojen valmentajana entisessä koulussaan University of Minnesotassa, NFL-joukkueissa Pittsburgh Steelersissa, Kansas City Chiefsissa ja Minnesota Vikingsissa ennen kuin hänet palkattiin ulospotkitun Rich McKayn tilalle Tampa Bay Buccaneersiin. Dungy johdatti Buccaneersin neljä kertaa playoffseihin ja voitti divisioonansa kerran, mutta muuten menestys jäi kohtalaisen vaatimattomaksi. Dungy sai potkut vuonna 2001, kun Buccaneers hävisi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Philadelphia Eaglesille. Myös edellisellä kaudella Eagles pudotti joukkueen playoffseissa. Dungyn saldoksi jäi Buccaneersissa 56 voittoa ja 46 häviötä.

Dungy valmensi Indianapolis Coltsia kaudesta 2002 lähtien. Kaudella 2006 Dungy johdatti joukkueensa NFL:n loppuotteluun eli Super Bowliin. Finaalissa Colts voitti Dungyn hyvän ystävän Lovie Smithin valmentaman Chicago Bearsin. Nykyisin hän toimii Yhdysvalloissa NFL-otteluiden kommentaattorina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tony Dungy Pro Football Reference
Edeltäjä:
Jim E. Mora
Indianapolis Coltsin päävalmentaja
2002–2008
Seuraaja:
Jim Caldwell
Edeltäjä:
Sam Wyche
Tampa Bay Buccaneersin päävalmentaja
1996–2001
Seuraaja:
Jon Gruden