Tonino Guerra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tonino Guerra vuonna 2011.

Tonino Guerra (16. maaliskuuta 1920 Santarcangelo di Romagna21. maaliskuuta 2012) oli italialainen runoilija, kirjailija ja käsikirjoittaja. Hän teki yhteistyötä maailman merkittävimpien ohjaajien kanssa.[1]

Guerran oppi-isä oli Cesare Zavattini[2], käsikirjoittaja joka määritteli Italian neorealismin tyylin ja käytännöt. Hän poikkeaa suuresta mentoristaan siten, että Zavattini veti ohjaajat, joiden kanssa hän työskenteli, oman sosiaalisen ja moraalisen pohdiskelunsa piiriin, Guerra taas auttoi ohjaajaa edistämään tämän omaa ajatusta.

Guerra työskenteli ohjaajien kanssa, joilla on ollut hyvin erilaiset esteettiset, yhteiskunnalliset, poliittiset ja elokuvalliset identiteetit. Näitä ohjaajia ovat olleet Michelangelo Antonioni ja tämän elokuva Seikkailu, , Kuumetta, Punainen erämaa, Blow-up, Zabriskie Point ja Identificazione di una donna, Federico Fellini ja tämän elokuva Amarcord, Theo Angelopoulos ja tämän elokuvat Usvainen maisema, Ikuisuus ja päivä ja Trilogia: To livadi pou dakryzei, Andrei Tarkovski ja tämän elokuvat Nostalgia sekä Francesco Rosi ja tämän äärimmäiset poliittiset elokuvat Il caso Mattei, Susilauma ja Arvokkaita ruumiita.

  1. Great screenwriter Guerra dies at 92 Ansa Mediterranean. 21.3.2012. Arkistoitu 1.12.2022. Viitattu 21.3.2012. (englanniksi)
  2. Tammi, Eero: In memoriam: Näkymätön runoilija Tonino Guerra. Filmihullu, 2/2012, s. 42.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.