Tom yam

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tom yam kung -keitto (tom yam katkaravuilla)

Tom yam (laoksi ຕົ້ມຍຳ, thaiksi ต้มยำ) on tulinen ja hapan, kirkas keitto, joka kuuluu thaimaalaiseen ja laosilaiseen keittiöön. Siitä on monia versioita, joissa voidaan käyttää esimerkiksi katkarapuja (tom yam kung),[1][2] kanaa (tom yam kai)[3] tai vaikkapa naudanlihaa (tom yam nua (tun)).[4] Esimerkiksi Singaporessa, Malesiassa ja Indonesiassa tarjottava tom yam voi poiketa huomattavasti thaimaalaisista tai laosilaisista versioista. Keitosta voidaan tehdä myös kasvisversio.

Tom yamissa käytetään tyypillisesti sitruunaruohoa, kafferilimetin lehtiä, galangalia, limettimehua, kalakastiketta ja murskattua chilipippuria. Joissain nykyisissä versioissa keittoon sisältyy myös sieniä, kevätsipulia ja tomaattia. Keiton mausteena käytetään tavallisesti myös suolaa ja korianteria,[1][4] joskus myös valkosipulia ja sokeria.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Thai Cooking made easy, s. 16-17 Hot and Sour Shrimp and Lemongrass Soup (Tom Yam Goong). Singapore: Periplus Editions, 2005. ISBN 0-7946-0156-1. (englanniksi)
  2. Thai tom yum soup recipe (ต้มยำกุ้ง) eatingthaifood.com. Viitattu 4.7.2022. (englanniksi)
  3. Tom yam -keitto (suomalainen versio Tom yam kai -keitosta) k-ruoka.fi. Arkistoitu 16.5.2022. Viitattu 4.7.2022. (suomeksi)
  4. a b Thai Cooking made easy, s. 25 Spicy Beef Soup (Tom Yam Nua Tun). Singapore: Periplus Editions, 2005. ISBN 0-7946-0156-1. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Tom yum