Toivon neitsyt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toivon neitsyttä esittävä patsas Pontmainissa.

Toivon neitsyt tarkoittaa kertomusta Neitsyt Marian ilmestymisestä Ranskan Pontmainissa 17. tammikuuta 1871.

Saksan-Ranskan sodan 1870–1871 päättyessä koettiin Ranskassa Pyhän ja autuaimman Neitsyt Marian ilmestys, jonka huomasi aluksi Barbadette perheen vanhemmat ja kaksi kolmesta lapsesta. Myöhemmin paikalle kerääntyi kylän väki ja pappeja kaukaakin. Ilmestys oli taivaalle ilmestynyt naishahmo, jolla oli sininen asu kenkiä myöten. Asussa oli kullan värisiä tähtiä. Hahmolla oli myös kruunu, jonka alaosassa oli musta nauha. Ilmestyksen on roomalaiskatolinen kirkko dokumentoinut hyvin tarkasti, ja siitä on tehty useita havainnollisia kuvituksia.

Ilmestys ei jäänyt pelkästään vertauskuvalliseksi, vaan siihen liittyi molemminpuolista keskustelua, rukouksia, lauluja, kirjoitettua tekstiä ja tunteita, joista on tarkkoja selostuksia roomalais-katolisen kirkon dokumenteissa. Yksi sanomista kuului näin: Mutta pyydän teitä, rukoilkaa, minun lapseni, Jumala tulee pian kuulemaan teidän rukouksianne, Minun poikani, Minun poikani on odottamassa teitä.

Ilmestys on vaikuttanut kirkkotaiteeseen, ja siitä on syntynyt uusi Neitsyt Marian tyyppi, jolla on kokosininen puku kenkiä myöten ja puvussa kultaisia tähtiä. Lisäksi ilmestyksellä on paikallista merkitystä, sillä ilmestyspaikkakunnalla käy vuosittain noin 200 000 paikallista matkailijaa. Ulkomaalaisia käy lähinnä Saksasta. Kanadassa on nimetty yksi kylä ilmestyksen mukaan: Notre-Dame-de-Pontmain, Quebec. Roomalais-katoliseen kirkon sisäisiin asioihin ilmestyksellä on myös ollut vaikutusta, sillä kirkko pitää ilmestyksiä suuressa arvossa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]