Toivo Susi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ville Juurikkala
Toivo Susi.

Toivo Susi (s. 1980 Nokia)[1] on suomalainen laulaja-lauluntekijä, valokuvaaja ja dokumentaristi. Soolotuotannon lisäksi hän on tehnyt sävellyksiä ja sanoituksia muille artisteille sekä mainosmusiikkia eri kampanjoihin.

Äänitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailman selkäpuolella (2013)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Susi julkaisi ensimmäisen albuminsa Maailman selkäpuolella vuonna 2013. Albumilla soittaa Nälkäiset miehet -orkesteri, joka keikkaili ahkerasti vuosina 2009–2012. Orkesterin jäsenet: Rummut: Rasmus Kujala, Basso: Tomi Tajakka (Steve 'n' Seagulls), Kitara: Toni Pikkarainen. Albumilla vierailivat myös Jari Väyliö (Oliver), Antti Hevosmaa (Virta), Henri Palmi, Sami Seppänen, Tuomas Hytönen. Albumin äänitti ja miksasi Tomi Riipinen. Julkaisukiertueella Susi liftasi kitara selässään 1500 kilometriä ja 10 keikkaa. Tässä vaiheessa bändin jäsenet olivat muuttaneet eri kaupunkeihin ja Nälkäiset miehet päätettiin lopettaa.

Suden aika (2014)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen albumi Suden aika julkaistiin heti perään 2014.[2] Albumilla soittaa studiobändi Salakaato, joka soitti myös levynjulkaisukeikan Vakiopaine-ravintolassa Jyväskylässä. Levyllä soittavat: Rummut: Jaakko Tabell, Koskettimet: Pekka Gröhn, Basso: Lasse Hietala (Oliver), Kitara: Tomi Riipinen, Dobro: Sampo Leksis, Sello: Elias Kahila ja lisäksi levyllä vieraili Sami Seppänen.

Yölaulu (2017)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas albumi Yölaulu toteutettiin yhteisörahoituksella.[3] Fanit keräsivät äänittämiseen tarvittavan summan ja albumi julkaistiin 2017. Yölaulu julkaistiin ainoastaan fyysisenä painoksena, jota ei voinut ostaa kuin keikoilta. Sähköisiin palveluihin albumi ladattiin vasta kaksi vuotta myöhemmin. Albumilla kaikkia soittimia soittavat Tomi Riipinen ja Toivo Susi. Yölaulun kaksi viimeistä raitaa Enkeli ja Majakka ovat ennakointia tulevasta julkaisusta. Ne on äänitetty tulevan #74100-bändin kanssa. Yölaulu-albumia on painettu 300 kappaletta ja se on fyysisenä erittäin harvinainen.

Nilviäinen (2018)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nilviäinen on järjestyksessään neljäs Toivo Susi -albumi ja se on äänitetty #74100 bändillä.[4] Albumia äänitettiin Euroopan syvimmässä kaivoksessa Pyhäsalmella 1 500 metriä maan alla. Samassa kaivoksessa tehtiin myös Kone. Bändin jäsenet: Basso: Wäinö Leinonen, Rummut: Veli-Matti Riipinen, Kitara: Tomi Riipinen. Kannet levyyn on piirtänyt Petteri Tikkanen. Albumin ensimmäinen single Evoluution pää voitti Yle levylautakunnan.[5] Albumin avausraita Manifesti on osittain äänitetty Suden ollessa kiertämässä akustisia klubeja Bristolissa Englannissa.

Huomenna poutaa (2021)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumi äänitettiin Porvoossa Magnusborgin studioilla. Tuottaja Jarkko Viinamäki kokosi tarvittavat soittajat ja albumilla vierailevat mm. Marko Kataja, Janne Mathlin, Ronja Rantalainen, Tero Hyväluoma, Viljami Mehto. Onko huomista kappaleen sanoissa avusti Jarkko Martikainen. Albumilla on myös versio Villejä lupiineja kappaleesta, joka on ensimmäinen lainakappale Suden tuotannossa. Alkuperäinen kappale: J. Karjalainen. Albumi sai hyvät arviot monissa alan medioissa. Kaaoszine, Keskisuomalainen, Desibeli.net, Suomiviihde jne. Kannen kuvan maalasi syntymäpäivälahjaksi Kristiina Makkonen.

Videot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toivo Susi – Pelimannin penkillä on lauluntekijöistä kertova dokumentti, jossa esiintyvät muun muassa Anssi Kela, Pelle Miljoona, Esa Eloranta ja Jarkko Martikainen. Dokumentti julkaistiin useassa lyhyessä osassa Yle TV2:lla.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Susi, Toivo, 1980- finto.fi. Viitattu 15.4.2021.
  2. Lindqvist, Lasse: Toivo Susi: Suden aika (Routa Levyt) Keskisuomalainen. 9.6.2014. Viitattu 5.9.2020.
  3. Siltanen, Mikko: Levyarvio: Toivo Susi kulkee edelleen omia polkujaan Keskisuomalainen. 23.2.2018. Viitattu 5.9.2020.
  4. Lindroos, Reima: Toivo Susi #74100: Nilviäinen – hienon lauluntekijän bändilevy (levyarvio) Riffi. 1.7.2019. Viitattu 5.9.2020.
  5. Ilmastonmuutosrokkia pelottomasti runttaa Toivo Susi - Euroopan syvimmässä kaivoskuilussa äänitetty kappale ponnahti pinnalle Levylautakunnassa YLE Radio Suomi. 13.10.2018. Viitattu 5.9.2020.
  6. Yle FOLK: Toivo Susi - Pelimannin penkillä Yle Areena. Viitattu 5.9.2020.