Toivala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toivala
Suuralue Etelä-Siilinjärvi
Väkiluku 3 071 (2 017)

Toivala on kylä Siilinjärvellä, lähellä Kuopion rajaa. 5-tien ja rautatien varrella sijaitsevassa Toivalassa toimii neljä koulua; Toivalan koulu, Suininlahden koulu, Ingmanin käsi- ja taideteollisuusoppilaitos sekä Savon ammatti- ja aikuisopiston Metsä- ja luonto-opetuksen koulutusyksikkö, jota vanhastaan nimitetään Metsäkouluksi. Ala- ja yläkoulujen oppilasmäärät ovat kasvussa uusia asuinalueita asuttavien lapsiperheiden ansiosta. Alakoulussa (Toivalan koulu) on noin 200 oppilasta ja yläkoulussa (Suininlahden koulu) noin 340 oppilasta.

Kylästä on noin 14 kilometriä matkaa Kuopioon ja noin 9 kilometriä Siilinjärven kirkonkylään, joten se kuuluu molempien työssäkäyntialueisiin. Toivalassa on muun muassa metalli- ja lääkealan teollisuutta. Toivalan läheisyydessä osana Toivala-Vuorelan taajamaa sijaitsevat Vuorelan ja Haaparinteen asuinalueet, sekä Kuopion lentoasema.

Toivalan Urheilijat on perinteikäs toivalalainen urheiluseura. Nykyään ToU:lla on jalkapallossa suuri määrä junioripelaajia ja olosuhteet jalkapallon pelaamiseen ovat Toivalassa hyvät kesällä 2011 rakennetun valaistun tekonurmikentän ansiosta.[1] Toivalassa sijaitsee myös Tuplajäät, jossa esimerkiksi KalPan juniorijoukkueet harjoittelevat säännöllisesti.[2]

Toivalasta ovat kotoisin muun muassa Suburban Tribessä laulanut Jouni Markkanen, taidemaalari Mikko Hallikainen ja jääkiekkoilija Mikko Kukkonen.

Toivalassa sijaitsee myös moottoritielle näkyvä valaistu tsasouna, joka on yksi Kuopion ortodoksisen seurakunnan pyhäköistä.[3] Toivalassa sijaitsi myös pitkään Suomen sodassa 18081809 käydyn Toivalan taistelun muistomerkki, joka kuitenkin siirrettiin paikallistien tieltä moottoritien toiselle puolelle Vuorelaan Kunnonpaikan eteen. Toivalassa on myös rautatieasema, jolla matkustajajunat eivät kuitenkaan ole pysähtyneet vuosiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ToU toivalanurheilijat.fi.
  2. Tuplajäät tuplajaat.fi.
  3. Kuopion ortodoksisen seurakunnan pyhäköt ort.fi. Viitattu 2.11.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Toivala.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.