Roy Bean

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roy Bean alias "Hänen erinomaisuutensa".[1]

"Tuomari" Phantly Roy Bean (182516. maaliskuuta 1903) oli eksentrinen yhdysvaltalainen saluunanpitäjä-tuomari, kuuluisa villin lännen hahmo, joka kutsui itseään nimellä "The Law West of the Pecos" (Laki Pecosista länteen). Roy Bean piti oikeusistuntoja saluunassaan, joka sijaitsi Rio Grande -joen varrella Chihuahuan aavikolla.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roy Beanin vanhemmat olivat Phantly Roy Bean (vanhempi) ja Anna Gore. Roy Bean syntyi Mason Countyssa, Kentuckyssa. Roy lähti 15-vuotiaana veljiensä Samin ja Joshuan matkaan. Lopulta hän päätyi New Mexicon puolelle.

Roy Bean meni naimisiin meksikolaisen Maria Anastacia Virginia Chavezin (1845–1922) kanssa 26. lokakuuta vuonna 1866. Heillä oli viisi lasta; Roy Jr. Bean (synt. 1869/1870), Laura Bean (synt. 1871), Zulema Bean (synt. 1873), Sam Bean (synt. 1875) ja John Bean (mahdollisesti adoptiolapsi).

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roy Beanin saluuna Jersey Lilly

1870-luvun Roy elätti perheensä myymällä vedellä laimennettua maitoa ja välittämällä varastettua polttopuuta. Vuonna 1882 Roy pakeni avioliitostaan ja laittomuuksista San Antonioon.

Roy oli kuullut Lillie Langtrystä ja rakensi saluunan, jonka nimesi tämän mukaan "Jersey Lilly"ksi. Roy piti perustamaansa saluunaa myös kotinaan. Saluunan seinällä oli kuva Lilliestä. Oven ulkopuolella oli kyltit, joissa luki "ICE COLD BEER" (jääkylmää olutta) ja "LAW WEST OF THE PECOS." (Laki Pecosista länteen.). Saluunassaan Roy Bean jakoi olutta, oikeutta ja tarinoita. Beanin oikeuskäytäntö oli eriskummallinen; siihen olennaisesti kuului muun muassa lakikirja, revolveri ja elävä karhu.

Legendoissa Roy Beanin tyypillisesti väitetään antavan ahkerasti hirttotuomioita, vaikka Jack Skilesin Judge Roy Bean Country -kirjan mukaan ei ole ainuttakaan historiallisesti pätevää todistetta siitä, että Roy Bean olisi oikeasti hirttänyt jonkun.

Roy Bean kuoli vuonna 1903 rauhallisesti vuoteeseensa, runsaan alkoholin juomisen jälkeen Langtryssä, Texasissa.

Roy Bean populaarikulttuurissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Roy Beania on näytellyt Walter Brennan Oscar-palkinnon arvoisesti vuoden 1940 elokuvassa Lännen mies.[2]

John Huston ohjasi vuonna 1972 elokuvan Roy Bean – piru mieheksi, jossa omapäistä lainvalvojaa esitti Paul Newman.[3]

Roy Bean on esiintynyt myös Tex Willer -sarjakuvissa, esimerkiksi numeroissa 1 ja 2 vuodelta 2014.

Roy Bean esiintyy Lucky Luke -sarjakuvalbumissa Tuomari.

Roy Bean esiintyy Don Rosan piirtämässä Ankka-tarinassa White Agony Creekin vanki, jossa hänet oli lähetetty yhdessä sheriffien Bartholomew "Bat" Mastersonin ja Wyatt Earpin kanssa pelastamaan Kultu Kimallusta, jonka Roope Ankka oli vienyt louhokselleen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kauko Vanajas: Roy Bean - karkea Salomo. Avaalehti, 2009, nro 12, s. 18.
  2. The Westerner IMDB. Viitattu 04.06.2014. englanti
  3. The Life and Times of Judge Roy Bean IMDB. Viitattu 14.7.2009. englanti