Itiö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Itiöpesäkkeitä sammalessa.

Itiö eli spori on monilla eliöillä esiintyvä lisääntymiseen tai leviämiseen erikoistunut solu tai pieni solujoukko.[1] Tavallisimpia itiöitä tuottavia eliöitä ovat kasvit, sienet ja eräät levät. Muun muassa kotelo- ja kantasienet kasvattavat maanpäällisiä itiöemiä, joiden heltoissa tai itiölavoissa itiöt sijaitsevat. Kasveilla itiöt muodostuvat itiöpesäkkeissä. Kasveilla itiöistä puhutaan lähinnä itiöiden avulla leviävien kasvien eli itiökasvien yhteydessä, mutta myös siementen avulla leviävät kasvit eli siemenkasvit tuottavat itiöitä osana elinkiertoaan. Syntytavan ja rakenteen perusteella erotetaan monia erilaisia itiötyyppejä.

Yhtäläisitiöinen eli homosporinen eliö tuottaa ainoastaan yhdentyyppisiä itiöitä,[2][3] kun taas erilaisitiöinen eli heterosporinen eliö tuottaa kahta erilaista itiötyyppiä: erilaisitiöisen kasvin pikkuitiö eli mikrospori kehittyy koirasgametofyytiksi, ja isoitiö eli makrospori tai megaspori kehittyy naarasgametofyytiksi.[4][5][6][7] Kasveista yhtäläisitiöisiä ovat viherlevät sekä eräät sammalista ja sanikkaisista. Erilaisitiöisiä puolestaan ovat siemenkasvit ja monet sammalet ja sanikkaiset. Siemenkasveilla pikkuitiö muodostaa siitepölyhiukkasen ja isoitiö kehittyy siemenaiheen alkiorakoksi.[8][6][7]

Sisäitiöiksi kutsutaan eliön osan sisällä syntyviä itiöitä eli endosporeja. Näitä ovat muun muassa kotelosienten koteloitiöt eli askosporit. Ulkoitiöitä eli eksosporeja ovat esimerkiksi itiöemiä muodostavien sienten eli kantasienten kantaitiöt. Eräillä levillä hedelmöityksen seurauksena syntyviä yhtymäitiöitä eli tsygosporeja ovat muun muassa punalevien ryhmäitiöt. Itiöiksi voidaan kutsua myös muidenkin eliöiden, kuten bakteerien lepoasteita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Biologia: itiö Tieteen termipankki. Helsingin yliopisto. Viitattu 19.2.2019.
  2. Kasvitiede: yhtäläisitiöisyys Tieteen termipankki. Helsingin yliopisto. Viitattu 19.2.2019.
  3. Kasvitiede: yhtäläisitiöinen Tieteen termipankki. Helsingin yliopisto. Viitattu 19.2.2019.
  4. Kasvitiede: erilaisitiöisyys Tieteen termipankki. Helsingin yliopisto. Viitattu 25.11.2021.
  5. Kasvitiede: erilaisitiöinen Tieteen termipankki. Helsingin yliopisto. Viitattu 25.11.2021.
  6. a b Kasvitiede: pikkuitiö Tieteen termipankki. Helsingin yliopisto. Viitattu 25.11.2021.
  7. a b Kasvitiede: isoitiö Tieteen termipankki. Helsingin yliopisto. Viitattu 25.11.2021.
  8. Taylor, Thomas N.; Krings, Michael ja Taylor, Edith L.: Paleobotany: The Biology and Evolution of Fossil Plants, s. 503–511. Luku 13: Origin and evolution of the seed habit, kappale Homospory, heterospory and the seed. Academic Press, 2009. ISBN 978-0-12-373972-8. (englanniksi)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä biologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.