Ero sivun ”Georg Simon Ohm” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 merkki poistettu ,  9 vuotta sitten
p
ei muokkausyhteenvetoa
p
'''Georg Simon Ohm''' ([[16. maaliskuuta]] [[1789]] – [[6. heinäkuuta]] [[1854]]) oli saksalainen [[fyysikko]]. Hänet tunnetaan parhaiten nimeään kantavasta [[Ohmin laki|Ohmin laista]]. Ohm huomasi kokeisssaan, että johtimeen syntyvä [[sähkövirta]] on suoraan verrannollinen johtimessa tapahtuvaan jännitehäviöön. Myös [[resistanssi]]n yksikkö [[ohmi]] (Ω) kantaa hänen nimeään.
 
Ohmista tuli matematiikan opettaja jesuiittojen koulussa [[Köln]]issä [[1817]] ja polyteknisessa koulussa [[Nürnberg]]issä [[1833]]. Ohm ei ollut kovin arvostettu henkilö omana aikanaan ja hän saikin jo hyvin kauan haluamansa [[professori]]n viran [[München]]issa vuonna [[1852]], vastavain muutaman vuoden ennen kuolemaansa. Ennen tätä hän toimi monissa opetustehtävissä.
 
Ohm julkaisi Ohmin lakia käsittelevät tutkimuksensa aluksi tiedejulkaisuissa [[1826]], mutta julkaisi jo seuraavana vuonna niitä käsittelevän kirjan, ''Die Kette mathematisch bearbeitet''. Hän tutki myös [[atomi|atomeja]], [[ääni|ääntä]], [[polarisaatio]]ta ym.

Navigointivalikko