Ero sivun ”Chaïm Perelman” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p siirsi sivun Chaim Perelman ohjauksen Chaïm Perelman päälle: Nimen kirjoitusasu
vähän elämäkertaa alulle, käännöstä en-wikistä
Rivi 1: Rivi 1:
'''Chaïm Perelman''' ([[20. toukokuuta]] [[1912]], [[Varsova]] – [[22. tammikuuta]] [[1984]], [[Bryssel]]) oli [[puola]]laissyntyinen, uransa [[Belgia]]ssa luonut [[filosofi]]. Hänen mielenkiinnon kohteitaan olivat etenkin [[oikeustiede]] ja [[argumentti|argumentaatioteoria]].
'''Chaïm Perelman''' ([[20. toukokuuta]] [[1912]], [[Varsova]] – [[22. tammikuuta]] [[1984]], [[Bryssel]]) oli [[puola]]laissyntyinen, uransa [[Belgia]]ssa luonut [[oikeusfilosofia|oikeusfilosofi]], jota pidetään [[1900-luku|1900-luvun]] yhtenä merkittävimpänä [[argumentti|argumentaatioteoereetikkona]].


Perelmanin tunnetuin teos on yhdessä Lucie Olbrechts-Tytecan kanssa kirjoitettu ''Traité de l'argumentation - la nouvelle rhétorique'' (1958), joka on käännetty englanniksi nimellä ''The New Rhetoric: A Treatise on Argumentation''. Teos on yksi uuden [[retoriikka|retoriikan]] merkkipaaluista. Perelmanilta on suomennettu kokoomateos ''Retoriikan valtakunta'' (1996).
Perelmanin tunnetuin teos on Lucie Olbrechts-Tytecan kanssa kirjoitettu ''Traité de l'argumentation - la nouvelle rhétorique'' (1958), joka on käännetty englanniksi nimellä ''The New Rhetoric: A Treatise on Argumentation'' (1969). Teos on yksi niinkutsutun [[uusi retoriikka|uuden retoriikan]] merkkipaaluista. Perelmanilta on suomennettu kokoomateos ''Retoriikan valtakunta'' (1996).

==Elämä==
Perelman muutti vuonna [[1925]] perheensä kanssa Varsovasta Brysseliin. Muutama vuosi myöhemmin hän aloitti opinnot [[Brysselin yliopisto]]ssa, jossa hän myös teki pitkän uran. Hän väitteli oikeustieteen tohtoriksi vuonna [[1934]] ja myöhemmin uudelleen vuonna [[1938]] [[Gottlob Frege]]ä koskevalla väitöskirjallaan, minkä jälkeen jäi luennoitsijaksi yliopistoon. Hän oli myös [[toinen maailmansota|toisen maailmansodan]] päättyessä nuorin yliopistossa koskaan ollut professori.

Perelman kuoli kotonaan Brysselissä [[sydäninfarkti|sydänkohtaukseen]] tammikuussa 1984.


== Suomennettu teos ==
== Suomennettu teos ==

Versio 20. heinäkuuta 2010 kello 13.02

Chaïm Perelman (20. toukokuuta 1912, Varsova22. tammikuuta 1984, Bryssel) oli puolalaissyntyinen, uransa Belgiassa luonut oikeusfilosofi, jota pidetään 1900-luvun yhtenä merkittävimpänä argumentaatioteoereetikkona.

Perelmanin tunnetuin teos on Lucie Olbrechts-Tytecan kanssa kirjoitettu Traité de l'argumentation - la nouvelle rhétorique (1958), joka on käännetty englanniksi nimellä The New Rhetoric: A Treatise on Argumentation (1969). Teos on yksi niinkutsutun uuden retoriikan merkkipaaluista. Perelmanilta on suomennettu kokoomateos Retoriikan valtakunta (1996).

Elämä

Perelman muutti vuonna 1925 perheensä kanssa Varsovasta Brysseliin. Muutama vuosi myöhemmin hän aloitti opinnot Brysselin yliopistossa, jossa hän myös teki pitkän uran. Hän väitteli oikeustieteen tohtoriksi vuonna 1934 ja myöhemmin uudelleen vuonna 1938 Gottlob Fregeä koskevalla väitöskirjallaan, minkä jälkeen jäi luennoitsijaksi yliopistoon. Hän oli myös toisen maailmansodan päättyessä nuorin yliopistossa koskaan ollut professori.

Perelman kuoli kotonaan Brysselissä sydänkohtaukseen tammikuussa 1984.

Suomennettu teos

  • Perelman, Chaïm: Retoriikan valtakunta. (L’empire rhétorique, 1977.) Suomentanut Leevi Lehto. 2. painos 2007. Tampere: Vastapaino, 1996. ISBN 951-768-004-X.
Tämä filosofiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.