Ero sivun ”Crips” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p →‎Aiheesta muualla: Kh +urlin päivitys
Rivi 21: Rivi 21:
''Crip Walk'' on Crips-jengiläisten oma kävelytyyli. Liike näyttää lähinnä tanssilta, mutta jäsenet itse kuitenkin painottavat ettei kyse ole tanssimisesta vaan kävelemisestä.
''Crip Walk'' on Crips-jengiläisten oma kävelytyyli. Liike näyttää lähinnä tanssilta, mutta jäsenet itse kuitenkin painottavat ettei kyse ole tanssimisesta vaan kävelemisestä.


Oikeaoppisesti käveltynä näyttää kuin kävelijä leijuisi lattialla puolelta toiselle. Crip Walkia voi nähdä joidenkin artistien musiikkivideoissa ja kiertuetallenteilla. Esimerkiksi Crips-jengiin kuuluva artisti [[Xzibit]] on tehnyt kappaleen "Get your walk on", jonka musiikkivideolla nähdään runsaasti Crip-Walk-kävelyä. Kävelytyyli on kielletty useissa yhdysvaltalaisissa kouluissa, koska se on johtanut välienselvittelyihin ja väkivaltaan kouluaikana.
Oikeaoppisesti käveltynä näyttää kuin kävelijä leijuisi lattialla puolelta toiselle. Crip Walkia voi nähdä joidenkin artistien musiikkivideoissa ja kiertuetallenteilla. Esimerkiksi Crips-jengiin kuuluva artisti [[Xzibit]] on tehnyt kappaleen "Get Your Walk On", jonka musiikkivideolla nähdään runsaasti Crip-Walk-kävelyä. Kävelytyyli on kielletty useissa yhdysvaltalaisissa kouluissa, koska se on johtanut välienselvittelyihin ja väkivaltaan kouluaikana.


Crip Walk -kävelytyylista on monia eri variaatioita, kuten esimerkiksi ''Clown Walk'' -tanssityyli, jossa liikkeet ovat laajamittaisempia ja nopeatempoisempia. Clown Walkissa on myös enemmän liikkeitä ja niiden variaatioita kuin Crip Walkissa.
Crip Walk -kävelytyylista on monia eri variaatioita, kuten esimerkiksi ''Clown Walk'' -tanssityyli, jossa liikkeet ovat laajamittaisempia ja nopeatempoisempia. Clown Walkissa on myös enemmän liikkeitä ja niiden variaatioita kuin Crip Walkissa.

Versio 24. huhtikuuta 2010 kello 10.02

Crips on Los Angelesista lähtöisin oleva katujengiryhmä, joka jakautuu satoihin erillisiin itsenäisiin jengeihin. Crips-ryhmä on yksi tunnetuimmista katujengeistä Yhdysvalloissa, ja monilla rap-artisteilla on yhteyksiä jengeihin. Jengin tunnusväri on sininen.

Crips koostuu enimmäkseen afroamerikkalaisista nuorista miehistä. Jengin kilpailijoita ovat Bloods-jengiryhmä, sekä jotkut latinalaistaustaiset jengit. Toisaalta itsenäiset Crips-jengit kamppailevat myös keskenään.

Historia

Cripsin perustivat Los Angelesissa Raymond Washington ja Stanley Williams 6. kesäkuuta 1969. Aluksi jengin nimi oli Baby Crips, joka vaihtui vuonna 1971 Cribsiin. Crips nimen synnystä ei ole varmuutta. Edes vanhimmat jäsenet eivät ole olleet tarinoissaan yhteneväisiä. Ensimmäinen Crips-jengi oli Williamsin johtama West Side Crips.

Cripsin maineen noustessa siihen liittyi monia pienempiä katujengejä. Los Angelesin kilpailevat jengit puolestaan yhdistyivät ja alkoivat kutsua itseään Bloodseiksi. Jengiryhmät ovat kilpailleet keskenään vuodesta 1979 lähtien, ja ne ovat laajentuneet Los Angelesin lisäksi Yhdysvaltojen ulkopuolelle.selvennä

1980-luvulla Crips alkoi muun rikollisen toiminnan ohella myydä poltettavaa kokaiinia, eli crackia. Huumerahojen myötä jengi sai lisää valtaa kaduilla.

Tunnettuja jengiläisiä

Cripsien perustajajäsen Stanley "Tookie" Williams (s. 29. marraskuuta 1953) tuomittiin Albert Owensin, Yen-Yi Yangin, Tsai-Shai Lin, sekä Yee-Chen Linin murhasta kuolemaan vuonna 1979. Vuonna 2004 julkaistu elokuva "Redemption: The Stan Tookie Williams" kertoo Williamsin elämäntarinan. Vankilaan jouduttuaan Williams teki vankilasta käsin paljon katujengien vastaista työtä. Kalifornian kuvernööri Arnold Schwarzenegger hylkäsi Williamsin armahdusanomuksen ja hänet teloitettiin myrkkyruiskeella Kaliforniassa 13. joulukuuta 2005.

Toinen paljon keskustelua herättänyt Cripsin jäsen on Sanyika Shakur (ent. Kody Scott). Teini-iässä Crips-jengiin liityttyään Shakur oli jättänyt koulunkäyntinsä kesken. Jouduttuaan San Quentinin vankilan eristysselliin hän kuitenkin kiinnostui opiskelusta. Opeteltuaan ensin lukemaan ja kirjoittamaan kunnolla Shakur alkoi perehtyä afrikkalaiseen ja afroamerikkalaiseen historiaan, sekä marxilaiseen kirjallisuuteen. Tämän prosessin seurauksena 16 tiiviin jengiläisvuoden jälkeen Shakur irtaantui Cripseistä. Shakur kirjoitti Pelican Bayn vankilan eristyssellissä omaelämäkertansa, joka on julkaistu myös suomeksi (Kody Scott: Monster - Crips-jengiläisen muistelmat, Desura 2000, ISBN 952-5339-06-8).

Crip Walk -kävely

Crip Walk on Crips-jengiläisten oma kävelytyyli. Liike näyttää lähinnä tanssilta, mutta jäsenet itse kuitenkin painottavat ettei kyse ole tanssimisesta vaan kävelemisestä.

Oikeaoppisesti käveltynä näyttää kuin kävelijä leijuisi lattialla puolelta toiselle. Crip Walkia voi nähdä joidenkin artistien musiikkivideoissa ja kiertuetallenteilla. Esimerkiksi Crips-jengiin kuuluva artisti Xzibit on tehnyt kappaleen "Get Your Walk On", jonka musiikkivideolla nähdään runsaasti Crip-Walk-kävelyä. Kävelytyyli on kielletty useissa yhdysvaltalaisissa kouluissa, koska se on johtanut välienselvittelyihin ja väkivaltaan kouluaikana.

Crip Walk -kävelytyylista on monia eri variaatioita, kuten esimerkiksi Clown Walk -tanssityyli, jossa liikkeet ovat laajamittaisempia ja nopeatempoisempia. Clown Walkissa on myös enemmän liikkeitä ja niiden variaatioita kuin Crip Walkissa.

Julkisuudessa esillä olleita jengin jäseniä

Viihdyttäjä(t) Setti/Jengi
Afroman Palmdale Crips[1]
B.G. Knocc Out Nutty Blocc Compton Crips[2]
Bad Azz Insane Crips[1]
Battlecat Insane Crips[1]
Big Syke Inglewood Imperial Village Crips[3]
Brotha Lynch Hung Garden Blocc 24th Street Crips[4]
C-Bo Garden Blocc 19th Street Crips[3]
CJ Mac Rollin' 20's Crips[3]
Coolio Corner Pocket Crips[3]
Daz Dillinger Rollin' 60 Crips[5]
Dirty Red Rollin' 20's Crips[1]
Dresta Nutty Blocc Compton Crips[2]
Eazy-E Kelly Park Compton Crips[3]
Fabolous Black Mafia Family[6]
Goldie Loc Rollin' 20's Crips[3]
Ice-T Rollin 30's[7]
Kokane .357 Pomona Crips[3]
Kurupt Rollin 60 Neighborhood Crips[3]
Lil' 1/2 Dead Long Beach Crips[2]
Lil Eazy-E Kelly Park Compton Crips[3]
MC Eiht Tragnew Park Compton Crips[8]
MC Ren Kelly Park Compton Crips[9]
Nate Dogg Rollin' 20's Crips[3]
Richie Rich Atlantic Drive Crips[1]
Snoop Dogg Rollin' 20's Crips[2]
Spider Loc East Coast Crips[3]
Swoop G Insane Crips[1]
The Dove Shack Rollin' 20's Crips[2]
The Twinz Rollin' 20's Crips[3]
Tone Lōc Crips[10]
Tray Deee Insane Crips[11]
Tweedy Bird Loc Kelly Park Compton Crips[3]
Warren G Rollin' 20's Crips[3]
WC 111 Neighborhood Crip[12]
Xzibit Crips[13]
Young Jeezy Black Mafia Family[14]

Katso myös

Lähteet

  1. a b c d e f "Gangsta Rappers" Gang Watchers. Viitattu 23.10.2009. (englanniksi)
  2. a b c d e Rap Music and Gangs Security Threat Groups. Viitattu 23.10.2009. (englanniksi)
  3. a b c d e f g h i j k l m n Steven L. Sachs: Gang Resources Know Gangs. Viitattu 23.10.2009. (englanniksi)
  4. http://www.sacbee.com/music/v-print/story/87439.html
  5. IMDB
  6. Hip-hop's shadowy empire Atlanta Creative Loafing
  7. ICE T NNDB. Soylent Communications. Viitattu 23.10.2009. (englanniksi)
  8. MC Eiht Thu Radio 2004
  9. IMDB
  10. Tone-Loc NNDB. Soylent Communications. Viitattu 23.10.2009. (englanniksi)
  11. IMDB
  12. IMDB
  13. Xzibit NNDB. Soylent Communications. Viitattu 23.10.2009. (englanniksi)
  14. I am a King XXL Magazine

Aiheesta muualla

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Crips.