Koordinaatit: 46°N, 37°E

Ero sivun ”Asovanmeri” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TXiKiBoT (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: simple:Sea of Azov
TobeBot (keskustelu | muokkaukset)
Rivi 67: Rivi 67:
[[sv:Azovska sjön]]
[[sv:Azovska sjön]]
[[tt:Азак диңгезе]]
[[tt:Азак диңгезе]]
[[th:ทะเลอะซอฟ]]
[[vi:Biển Azov]]
[[vi:Biển Azov]]
[[tr:Azak Denizi]]
[[tr:Azak Denizi]]

Versio 20. lokakuuta 2009 kello 22.44

Krim ja Asovanmeri satelliittikuvassa.
Asovanmeren kartta.

Asovanmeri (ven. Азо́вское мо́ре, Azovskoje More, ukr. Азовське море, Azovske more; antiikin aikana Palus Maeotis) on Mustanmeren lahti Krimin niemimaan itäpuolella, Ukrainan ja Venäjän alueella. Kapea Kertšinsalmi yhdistää Asovanmeren Mustaanmereen.

Asovanmeren pinta-ala on noin 38 000 km², noin kymmenesosa Itämeren alasta. Asovanmeren keskisyvyys on vain 13 m, mikä tekee siitä maailman matalimman meren. Veden lämpötilat nousevat kesäisin 25–30 °C:een, mutta talvisin meri aiemmin jäätyi 2–4 kuukaudeksi. Asovanmeren keskimääräinen suolapitoisuus on 11 ‰, reunaosissa vain 2–4 ‰.

Tärkeimmät Asovanmereen virtaavat joet ovat Venäjältä laskevat Don ja Kuban. Donin kautta Asovanmereltä on kanavyhteys Volgalle ja edelleen Itämeren ja Vienanmeren vesistöalueille.

Lännessä Arabatinkynnäs erottaa Asovanmerestä Syvašmeren (tai -järven), joka on Krimin niemimaan itä- ja pohjoisrannikkoon työntyvien matalien lahtien järjestelmä, jossa suolapitoisuus on hyvin korkea. Asovanmeren koillisosassa on samoin hyvin matala mutta avoin Taganroginlahti, jossa Donin virtaaman takia suolaisuus on alimmillaan. Etelässä Asovanmeren erottavat Mustastamerestä Kertšin niemimaa Ukrainan puolella ja Venäjän puolella Kaukasuksen jatkeena Tamanin niemimaa.