Ero sivun ”Herman Spöring nuorempi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
p Botti muokkasi: en:Herman Spöring, Jr.
Rivi 25: Rivi 25:
[[Luokka:Suomalaiset tutkimusmatkailijat]]
[[Luokka:Suomalaiset tutkimusmatkailijat]]


[[en:Herman Spöring Jr.]]
[[en:Herman Spöring, Jr.]]
[[fr:Herman Spöring]]
[[fr:Herman Spöring]]
[[pt:Herman Spöring]]
[[pt:Herman Spöring]]

Versio 5. elokuuta 2009 kello 19.23

Herman Dietrich Spöring nuorempi (17331771) oli suomalainen kasvitieteilijä ja kelloseppä. Hän osallistui James Cookin ensimmäiselle tutkimusmatkalle ja oli siten ensimmäinen suomalainen, joka kävi Uudessa-Seelannissa ja Australiassa.

Nuoren Spöringin elämästä tiedetään hyvin vähän. Hänen saman niminen isänsä oli Turun akatemian lääketieteen professori, joten poika sai oletettavasti hyvät lähtökohdat akateemiselle uralle. Hänen tiedetään opiskelleen Turussa lääketiedettä, mutta jossain vaiheessa hän ilmeisesti keskeytti opintonsa ja lähti merille. Myöhemmin hän asettui Lontooseen ja toimi siellä kelloseppänä. Hän myös toimi Englannissa asuvan ruotsalaisen kasvitieteilijän Daniel Solanderin sihteerinä.

Kun James Cook lähti vuonna 1768 ensimmäiselle tutkimusmatkalleen, lähti mukaan myös tarkoin valittu joukko tiedemiehiä. Yksi heistä oli Daniel Solander. Näin myös Spöring sai tilaisuuden osallistua Cookin tutkimusmatkalle, sillä Solander katsoi tarvitsevansa sihteeriä myös matkan aikana.

Matkan aikana Spöring avusti Solanderia luonnontieteellisten havaintojen teossa. Hän oli taitava piirtäjä, joten hänen vastuulleen tuli myös tutkimusmatkan tieteellinen dokumentointi. Kellosepän taitojaan Spöring pääsi hyödyntämään, kun piti korjata matkalle mukaan otettuja mittauslaitteita.

Spöring kävi Cookin retkikunnan mukana mm. Tahitilla, Uudessa Seelannissa ja Australiassa. Matkan loppupuolella Spöring sairastui punatautiin, ja hän kuoli laivalla tammikuussa 1771. Hänet haudattiin Intian valtamereen.

Spöringin mukaan (ilmeisesti) on nimetty ainakin kaksi katua Australiassa. Toinen niistä sijaitsee Townsvillen kaupungissa [1] James Cook -yliopiston kampusalueen osassa, jossa sijaitsee luonnontieteellisen tiedekunnan rakennuksia.


Lähteet

  1. Finnish Road & Street Names - Australia Suomen sukututkimusseuran verkkosivut.

Aiheesta muualla