Townsville

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Townsville
Näkymä Townsvilleen Castle Hilliltä
Näkymä Townsvilleen Castle Hilliltä

Townsville

Koordinaatit: 19°15′23″S, 146°49′6″E

Valtio Australia
Osavaltio Queensland
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kaupunki, Paikallishallintoalue
 – Pormestari Jenny Hill
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 3 733 km²
Väkiluku (2013) 185 768
 – Tiheys 49,8 as./km²
Townsville on kaupunki ja paikallishallintoalue (Local Government Area) Queenslandin osavaltiossa Australian koillisrannikolla. Kaupungin asukasluku oli vuoden 2006 väestönlaskennassa 143 328 (sisarkaupunki Thuringowa mukaan luettuna).

Vuoteen 2008 saakka Townsvillen kaupunkialue koostui kahdesta erillisestä hallintoalueesta, Townsvillesta ja Thuringowasta, jotka kuitenkin yhdistettiin vuonna 2008 Queenslandin osavaltion päätöksellä. Niissä on yhteensä noin 155 500 asukasta, mikä tekee siitä maan pohjoisosan, Kauriin kääntöpiirin pohjoispuolisen Australian suurimman kaupungin. Townvillestä on 1300 km Brisbaneen, osavaltion pääkaupunkiin, ja se on eräänlainen epävirallinen Pohjois-Queenlandin pääkaupunki, joskin toinen pohjoisen kaupunki, reilun 300 kilometrin päässä sijaitseva Cairns käyttää itsestään samaa titteliä.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Townsville sijaitsee tropiikissa reilut 300 kilometriä Kauriin kääntöpiiriltä pohjoiseen. Ilmasto on kuuma, muttei niin kostea kuin tropiikissa yleensä. Sateita on harvoin, lähinnä vain joulukuun ja maaliskuun välille sijoittuvan sadekauden aikana, keskimäärin kuukauden verran vuodesta. Sadekautena kaupunki ja lähialueet kärsivät usein tulvista, joskus myös trooppisista hirmumyrskyistä eli sykloneista.

Matkailu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Townsvillen suosittuja turistikohteita ovat The Strand, ranta- ja puutarhabulevardi, Reef HQ, Suuren valliriutan eläimistöä esittelevä akvaario, Museum of Tropical Queensland, joka on rakennettu uponneen brittiläisen sotalaivan HMS Pandoran ympärille ja Magnetic Island, naapurisaari, josta suurin osa on luonnonpuistona.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansainväliseltä lentokentältä, Townsville International Airport, ei ole lähtenyt enää suoria ulkomaanlentoja sitten vuoden 2002. Tästä huolimatta myös kansainväliset yhteydet toimivat, sillä ulkomaanlennot järjestetään Cairnsin ja Brisbanen kautta. Lentokenttä on paitsi maan sisäisen liikenteen myös Australian puolustusvoimien lentotoiminnan käytössä.

Townsville on rannikkoa seuraavan junaradan varrella. Tavaraliikenteen lisäksi myös henkilöliikennettä on, ja junalla pääsee pohjoiseen aina Cairnsiin saakka ja etelään Brisbaneen.

Townsvillen halki kulkee myös itärannikon valtaväylä, valtatie 1. Sitä pitkin kulkee myös linja-autoliikenne, joka on monipuolisin julkisen liikenteen muoto. Sadekausina valtatie on usein poikki kaupungin pohjoispuolella.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Townsvillessa sijaitsee yliopisto, James Cook University, joka harjoittaa myös maailman mittakaavassa huomattavaa meribiologian tutkimusta, erityisesti koralliriuttojen. Myös keskiasteen ammatillinen oppilaitos Barrier Reef Institute of TAFE houkuttelee kaupunkiin opiskelijoita.

Opiskelukaupungin lisäksi Townsville on tunnettu sotilaskaupunki: siellä sijaitsee puolustusvoimien tukikohta, jonka palveluksessa on noin 5 prosenttia kaupungin väestöstä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]