Townsville

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Townsville
Näkymä Townsvilleen Castle Hilliltä
Näkymä Townsvilleen Castle Hilliltä

Townsville

Koordinaatit: 19°15′23″S, 146°49′6″E

Valtio Australia
Osavaltio Queensland
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kaupunki, Paikallishallintoalue
 – Pormestari Jenny Hill
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 3 733 km²
Väkiluku (2016) 168 729[1]
 – Väestötiheys 49,8 as./km²












Townsville on kaupunki ja paikallishallintoalue (Local Government Area) Queenslandin osavaltiossa Australian koillisrannikolla. Kaupungin asukasluku on noin 169 000 (entinen Thuringowa mukaan luettuna), mikä tekee siitä maan pohjoisosan, Kauriin kääntöpiirin pohjoispuolisen Australian suurimman kaupungin. Townsvillestä on 1300 km Brisbaneen, osavaltion pääkaupunkiin, ja se on eräänlainen epävirallinen Pohjois-Queenslandin pääkaupunki, joskin toinen pohjoisen kaupunki, runsaan 300 kilometrin päässä sijaitseva Cairns, käyttää itsestään samaa titteliä.lähde?

Maantiede ja ilmasto

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Townsville sijaitsee lähellä Flindersin salmea, jota pitkin laivat pääsevät ison Koralliriutan läpi.[2]

Townsville sijaitsee tropiikissa runsaat 300 kilometriä Kauriin kääntöpiiriltä pohjoiseen. Ilmasto on kuuma mutta ei niin kostea kuin tropiikissa yleensä. Sateita on harvoin, lähinnä vain joulu-maaliskuun sadekauden aikana, keskimäärin kuukauden verran vuodesta. Sadekautena kaupunki ja lähialueet kärsivät usein tulvista, joskus myös trooppisista hirmumyrskyistä eli sykloneista.lähde?

Townsville perustettiin vuonna 1864. Se sai nimensä vaikutusvaltaisen englantilaissyntyisen liikemiehen ja maanomistajan Robert Townsin mukaan[3]. Kaupunki oli Tyynenmeren saarten kanssa käytävän kaupan keskus.[2]

Vuoteen 2008 saakka Townsvillen kaupunkialue koostui kahdesta erillisestä hallintoalueesta, Townsvillesta ja Thuringowasta, jotka kuitenkin yhdistettiin vuonna 2008 Queenslandin osavaltion päätöksellä.lähde?

Townsville on Queenslandin pohjoisosan taloudellinen keskus. Siellä myydään ja ostetaan karjaa ja maataloustuotteita sekä kaivosteollisuuden tuotteita. Kaupungissa on lihanjalostusta ja sokerintuotantoa, kuparisulattamo, laivanrakennusta ja teräksentuotantoa. Satamassa toimii suuri kalastus- ja ravustuslaivasto.[2]

Townsvillen suosittuja matkailukohteita ovat ranta- ja puutarhabulevardi The Strand, Suuren valliriutan eläimistöä esittelevä akvaari Reef HQ,o, Museum of Tropical Queensland, joka on rakennettu uponneen brittiläisen sotalaivan HMS Pandoran ympärille, ja naapurisaari Magnetic Island, josta suurin osa on luonnonpuistona.lähde?

Townsvillessä on hyvä satama.[2]

Kansainväliseltä lentokentältä Townsville International Airportilta ei ole enää sitten vuoden 2002 lähtenyt suoria ulkomaanlentoja. Kansainväliset yhteydet kuitenkin toimivat, sillä ulkomaanlennot järjestetään Cairnsin ja Brisbanen kautta. Lentokenttä on paitsi maan sisäisen liikenteen, myös Australian puolustusvoimien lentotoiminnan käytössä.lähde?

Townsville on rannikkoa seuraavan junaradan varrella. Tavaraliikenteen lisäksi myös henkilöliikennettä on, ja junalla pääsee pohjoiseen aina Cairnsiin saakka ja etelään Brisbaneen.

Townsvillen halki kulkee itärannikon valtaväylä, valtatie 1. Sitä pitkin kulkee myös linja-autoliikenne, joka on monipuolisin julkisen liikenteen muoto. Sadekausina valtatie on usein poikki kaupungin pohjoispuolella.

Townsvillessa sijaitsee yliopisto, James Cook University, ja Australian merentutkimuslaitos.[2] Ne harjoittavat maailman mittakaavassa huomattavaa meribiologian tutkimusta, erityisesti koralliriuttojen. Myös keskiasteen ammatillinen oppilaitos Barrier Reef Institute of TAFE houkuttelee kaupunkiin opiskelijoita.lähde?

Opiskelukaupungin lisäksi Townsville on tunnettu sotilaskaupunki: siellä sijaitsee puolustusvoimien tukikohta, jonka palveluksessa on noin 5 prosenttia kaupungin väestöstä.lähde?

  1. 2016 Census QuickStats Townsville Australian Bureau of Statistics. Arkistoitu 15.1.2019. Viitattu 15.1.2019.
  2. a b c d e Townsville Encyclopaedia Britannica. Viitattu 15.1.2019.
  3. Australian Dictionary of Biography, Robert Towns adb.anu.edu.au. Viitattu 1.3.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]