Cairns

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kaupungista. Talousjärjestöstä kertoo artikkeli Cairns-ryhmä.
Cairns
Näkymä kaupungin keskustan yli
Näkymä kaupungin keskustan yli

Cairns

Koordinaatit: 16°55′32″S, 145°46′31″E

Valtio Australia
Osavaltio Queensland
Hallintoalue Cairns Region
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 488 km²
Väkiluku (2008) 135 856
 – Tiheys 278,4 as./km²


Cairns on kaupunki Australian koillisosassa, Queenslandin osavaltiossa, Korallimeren rannalla, Cape Yorkin niemimaan juuressa, Barron- ja Mulgrave-jokien suistoalueella. Nimensä kaupunki on saanut William Wellington Cairns -nimisen Queenslandin osavaltion kuvernöörin mukaan. Cairnsilla tarkoitetaan kaupungin lisäksi myös ympäröivää paikallishallintoaluetta. Kaupungissa on asukkaita 135 856 (tieto vuodelta 2008). Cairns sijaitsee 1 700 kilometriä Queenslandin osavaltion pääkaupungista ja suurimmasta kaupungista Brisbanesta ja 2 500 kilometriä maan pääkaupungista Canberrasta, ja saman verran suurkaupunki Sydneystä.

Rantakatu Cairnsin Machans beach-kaupunginosassa

Alueen pääelinkeinot ovat matkailu ja maatalous (sokeriruo'on ja banaanien viljely. Vilkkaan kansainvälisen lentokenttänsä, vehreän trooppisen luontonsa sekä ennen kaikkea Ison valliriutan ansiosta Cairns on suosittu lomakohde erityisesti japanilaisten ja muiden aasialaisten keskuudessa. Myös länsimaiset matkailijat viihtyvät alueella erityisesti talviaikaan, jolloin lämpötila pysyttelee alle 30 asteessa eikä sada niin kuin kesällä sadekauden aikaan, jolloin on hyvin kuumaa ja kosteaa.

Kaupungin keskusta edullisine hostelleineen on nuorten reppumatkailijoiden suosiossa. Matkailukohteita ovat muun muassa sademetsäretket, köysirata Kurandan vuoristokylään, sukellusretket valliriutoille sekä sademetsäretket ympäristön kyliin.

Cairns on suhteellisen tiiviisti rakennettu johtuen siitä, että kaupunki sijaitsee tasangolla korkeiden vuorten ja meren ympäröimänä. Tosin valtaosa asutuksesta, niin kuin muuallakin Australiassa, on omakotialueita. Sadekauden ja trooppisten hirmumyrskyjen, syklonien aikana tulvat ovat ongelma keskustassa ja lähellä rantaa olevilla alavilla asuinalueilla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]