Ero sivun ”Roomalainen riitus” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
p iw en
kh
Rivi 1: Rivi 1:
'''Latinalainen riitus''' eli jumalanpalvelusjärjestys on ylivoimaisesti yleisin katolisen jumalanpalveluksen muoto ja siihen kuuluvat uskovat muodostavat yli 90% kaikista [[katolinen kirkko|katolisen kirkon]] jäsenistä. Se perustuu [[Rooma]]ssa I vuosisadasta alkaen kehittyneeseen [[liturgia]]an ja sen perinteinen liturginen kieli on [[latina]]. Sen ensimmäinen koko latinalaista kirkkoa sitova muoto oli v. 1571 julkaistu [[Pius V]]:n [[Roomalainen messukirja]], jonka mukaan vietettyä messua kutsutaan myös [[tridentiininen messu|tridentiiniseksi]] tai vanhaksi [[pyhä messu|messuksi]]. [[Vatikaanin II kirkolliskokous]] aloitti latinalaisen liturgian uudistuksen, jossa sallittiin kansankielinen messu ja muutettiin eräitä sen osia. Uuden liturgian mukainen [[Paavali VI]]:n Roomalainen messukirja julkaistiin 1970 ja sitä on sittemmin hieman muutettu toistuvissa uusintapainoksissa.
'''Latinalainen [[Riitti#Ritus (Katolisen kirkon liturgia)|riitus]]''' eli jumalanpalvelusjärjestys on ylivoimaisesti yleisin katolisen jumalanpalveluksen muoto, ja sen piiriin kuuluvat uskovat muodostavat yli 90 % kaikista [[katolinen kirkko|katolisen kirkon]] jäsenistä. Se perustuu [[Rooma]]ssa I vuosisadasta alkaen kehittyneeseen [[liturgia]]an, ja sen perinteinen liturginen kieli on [[latina]]. Sen ensimmäinen koko latinalaista kirkkoa sitova muoto oli v. 1571 julkaistu [[paavi]] [[Pius V]]:n [[Roomalainen messukirja]], jonka mukaan vietettyä [[messu]]a kutsutaan myös [[tridentiininen messu|tridentiiniseksi]] tai vanhaksi messuksi. [[Vatikaanin II kirkolliskokous]] aloitti latinalaisen liturgian uudistuksen, jossa sallittiin kansankielinen messu ja muutettiin eräitä sen osia. Uuden liturgian mukainen paavi [[Paavali VI]]:n Roomalainen messukirja julkaistiin 1970, ja sitä on sittemmin hieman muutettu toistuvissa uusintapainoksissa.


== Katso myös ==
== Katso myös ==

Versio 31. toukokuuta 2009 kello 00.00

Latinalainen riitus eli jumalanpalvelusjärjestys on ylivoimaisesti yleisin katolisen jumalanpalveluksen muoto, ja sen piiriin kuuluvat uskovat muodostavat yli 90 % kaikista katolisen kirkon jäsenistä. Se perustuu Roomassa I vuosisadasta alkaen kehittyneeseen liturgiaan, ja sen perinteinen liturginen kieli on latina. Sen ensimmäinen koko latinalaista kirkkoa sitova muoto oli v. 1571 julkaistu paavi Pius V:n Roomalainen messukirja, jonka mukaan vietettyä messua kutsutaan myös tridentiiniseksi tai vanhaksi messuksi. Vatikaanin II kirkolliskokous aloitti latinalaisen liturgian uudistuksen, jossa sallittiin kansankielinen messu ja muutettiin eräitä sen osia. Uuden liturgian mukainen paavi Paavali VI:n Roomalainen messukirja julkaistiin 1970, ja sitä on sittemmin hieman muutettu toistuvissa uusintapainoksissa.

Katso myös