Ero sivun ”Konfirmaatio” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Rivi 10: Rivi 10:
Konfirmaation kaava on virsikirjan liiteosassa ja Kirkollisten toimitusten kirjassa.
Konfirmaation kaava on virsikirjan liiteosassa ja Kirkollisten toimitusten kirjassa.


Luterilainen kirkko otti 1960-luvun alussa käyttöön [[alba]]n konfirmoitavien asuna. Sitä ennen käytössä oli tytöillä valkoinen leninki tai jakkupuku, pojilla mustat housut, valkoinen paita ja musta tai valkoinen solmio tai solmuke. Joissakin seurakunnissa tämä tapa säilyi aina vuosikymmenen lopuille asti.
Luterilainen kirkko otti 1960-luvun alussa käyttöön [[alba (vaate)|alban]] konfirmoitavien asuna. Sitä ennen käytössä oli tytöillä valkoinen leninki tai jakkupuku, pojilla mustat housut, valkoinen paita ja musta tai valkoinen solmio tai solmuke. Joissakin seurakunnissa tämä tapa säilyi aina vuosikymmenen lopuille asti.


==Konfirmaatio muissa kirkoissa==
==Konfirmaatio muissa kirkoissa==

Versio 14. helmikuuta 2009 kello 10.18

Konfirmaatio

Konfirmaatio on kirkollinen toimitus ja aikuistumisriitti, johon osallistutaan yleensä samana vuonna, jona täyttää 15 vuotta. Konfirmaation juuret ovat kastetapahtumassa. Rippikoulussa annettavan kasteopetuksen jälkeen voi tulla konfirmoiduksi, jolloin kastettu tunnustautuu kristityksi ja seurakunta rukoilee uskon vahvistusta.

Konfirmaatio evankelis-luterilaisessa kirkossa

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa konfirmaatio mielletään rippikoulun päätösjuhlaksi, vaikka rippikoulun voikin käydä myös osallistumatta konfirmaatioon.

Konfirmaatio antaa oikeuden päästä kummiksi sekä äänestää (16 vuotta täytettyä) ja asettua ehdokkaaksi (18 vuotta täytettyä) seurakuntavaaleissa. Konfirmoitu voi käydä itsenäisesti ehtoollisella. Kirkollinen avioliittoon vihkiminen sen sijaan ei edellytä konfirmaatiota, vaan siihen riittää rippikoulun käyminen. Tämä muista kirkoista poikkeava suomalais-ruotsalainen käytäntö on perintö luterilaisen kirkon 1700 - 1800 -luvuilla toimeenpanemasta erittäin voimaperäisestä lukutaitokampanjasta - samasta "lukkarinkoulusta" josta kirjailija Aleksis Kivi maalaa erittäin omaleimaisen kuvan pääteoksessaan Seitsemän veljestä.

Konfirmaation kaava on virsikirjan liiteosassa ja Kirkollisten toimitusten kirjassa.

Luterilainen kirkko otti 1960-luvun alussa käyttöön alban konfirmoitavien asuna. Sitä ennen käytössä oli tytöillä valkoinen leninki tai jakkupuku, pojilla mustat housut, valkoinen paita ja musta tai valkoinen solmio tai solmuke. Joissakin seurakunnissa tämä tapa säilyi aina vuosikymmenen lopuille asti.

Konfirmaatio muissa kirkoissa

Roomalais-katolisessa kirkossa konfirmaatio on sakramentti.

Ortodoksisessa kirkossa konfirmaatio on kaksiosainen: kasteen yhteydessä suoritetaan mirhavoitelu ja kun lapsi on täyttänyt 40 päivää suoritetaan liturgian yhteydessä seurakuntaan ottaminen.

Nämä kaikki voidaan myös suorittaa peräkkäin: näin tehdään alkukirkon perintöä mukailevassa kasteliturgiassa, jonka kehitti amerikkalainen oppinut, isä professori Alexander Schmemann ja Suomeen toi isä arkkipiispa Paavali.

Katso myös

Aiheesta muualla

Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.