Ero sivun ”Omatunto” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
3 merkkiä lisätty ,  12 vuotta sitten
p
kh
p (→‎Omantunnon alkuperä: eKr. --> eaa., fix, w)
p (kh)
[[Image:Chifflart conscience001.JPG|thumb|François Chifflart: ''Omatunto'']]
'''Omatunto''' on tunne, jonka useissa maailmankatsomuksissa oletetaan neuvovan ihmistä erilaisissa tilanteissa. Yleensä omantunnon "olemassaolo" havaitaan, kun yksilö tuntee katumusta tai jättää tekemättä vääränä pitämänsä teon.<ref>https://www.talentumshop.fi/webshopdata/prod/foreword/978-952-14-1302-5.pdf</ref> [[Psykoanalyysi]]ssä nimityksiä omalle tunnolleomalletunnolle ovat ''[[superego]]'' tai [[yliminä]].<ref>http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/siv/laaja.html</ref><ref>http://74.125.39.104/search?q=cache:mUaNlnnQ8sIJ:www.avoin.helsinki.fi/asp/datastore/download.asp%3Fds_id%3D11329%26kasvatusfilosofia.ppt+%22omatunto+eli%22&hl=fi&ct=clnk&cd=3&gl=fi</ref><ref>http://personal.inet.fi/koti/rossi/ps1m.html</ref> Vanhassa testamentissa sanaa omatunto ei käytetä, vaan sen korvaa sana sydän.<ref>http://www.evl.fi/sanasto/selitysO.htm</ref> Omastatunnosta käytetään myös muita ilmaisuja, esimerkiksi ''ihmisen sisäinen kontrolli''<ref>http://www.narsistienuhrientuki.info/index.php?alasivu=121&valikko=1</ref> tai ''moraalinen vaisto''.
 
Monissa maailmankatsomuksissa, esimerkiksi useissa kristinuskon muodoissa, omatunto muodostaa korkeimman moraalisen auktoriteetin. Jos yksilön omatunto ja laki ovat ristiriidassa, tulee yksilön näiden katsomusten mukaan noudattaa omantuntonsa ääntä. Se, missä määrin omantunnon ja [[Jahve|Jumalan]] äänet identifioidaan, riippuu yksilöstä ja uskontokunnasta.
 
TermiäKäsitettä omatunto käytetään myös useissa uskonnottomissa yhteyksissä. Esimerkiksi [[vala]]n sijasta annettavat vakuutukset vetoavat "[[kunnia]]an ja omaantuntoon". [[Yhdistyneet kansakunnat|Yhdistyneitten kansakuntien]] [[ihmisoikeuksien julistus]] alkaa toteamuksella:
:''Kaikki ihmisolennot syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.''
 
 
== Omantunnon alkuperä ==
Omantunnon määritelmästä syntyy eri näkökulmista erilaisia tuotoksia, joiden kirjoitettu muoto muodostuu sittensiten moninaiseksi. Kuitenkin seuraava jäsennys toimii määritelmien runkona (suluissa määrittelyn osasista kertovia varhaisimpia teoksia):.
Omantunnon merkitystehtäviä ovat:
* Käskevä, autoritaarinen tai periksiantamattomuuden merkitystehtävä (Butler 1726).
* Aktiivinen, täytäntöönpaneva tai konkretisoiva merkitystehtävä (Broad 1930).
* Ajatteluun, tietoon tai pohdiskeluun liittyvä merkitystehtävä (Butler 1736).
10 253

muokkausta

Navigointivalikko