Ero sivun ”Jyväskylän työväentalo” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
p l
Rivi 8: Rivi 8:


[[Luokka:Alvar Aalto]]
[[Luokka:Alvar Aalto]]
[[Luokka:Jyväskylä]]
[[Luokka:Jyväskylän rakennukset ja rakennelmat]]
[[Luokka:Suomen rakennukset ja rakennelmat]]
[[Luokka:Työväentalot]]
[[Luokka:Työväentalot]]

Versio 29. elokuuta 2008 kello 06.56

Jyväskylän työväentalo (1924-1925) oli ensimmäinen Alvar Aallon kaupunkiin suunnittelema ja toteutettu kivirakennus. Jyväskylän katukuvassa keskeisellä paikalla sijaitseva Työväentalo on yksi Suomen 1920-luvun klassismin merkittävimpiä edustajia. Sisätiloissa on runsaasti yksityiskohtia, jotka Aalto suunnitteli yhdessä vastavihityn vaimonsa Aino Aallon kanssa.

Jyväskylän työväenyhdistys tilasi Alvar Aallolta piirustukset toimitaloaan varten vuonna 1924 ja valmistui vuonna 1925. Tuloksena oli katujen kulmaukseen sijoittuva kaksikerroksinen rakennus: ensimmäinen kerros on ravintola, ja katutasosta noustiin sisäänkäynnin kautta juhlasaliin. Sali sisustettiin Jyväskylän Työväenteatteria varten. Aalto ja Aino Aalto suunnitteli myös rakennuksen valaisimet. Juhlasali tunnetaan nykyisin nimellä Aalto-sali tai A-sali.

Rakennuksen muotokieli on peräisin Italian renessanssiarkkitehtuurista ja on merkittävimpiä edustajia n-s pohjoismaista klassismia - (ruots. Nordisk klassicism). Aino ja Alvar Aalto matkustivat Italiaan vuonna 1924 kun Jyväskylän työväentalon rakennustyöt olivat vielä kesken. Matkan jälkeen sisustussuunnitelmista muutettiin.

Rakennus on säilynyt pitkälti alkuperäisessä asussaan.