Ero sivun ”Raëlilaisuus” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
95 merkkiä lisätty ,  12 vuotta sitten
p
muutama tarkennus
(nimet oikein)
p (muutama tarkennus)
'''Raëlismi''' ({{k-en|Raëlism}}, {{k-fr|Mouvement Raëlien}}) on Ranskasta lähtöisin oleva jumalaton [[uskontoufouskonto]], jonka on perustanut Raël, aikaisemmalta nimeltään [[Claude Vorilhon]]. Ennen raelilaisen liikkeen perustamistaan Vorilhon oli urheilutoimittaja ja laulaja. Hänellä oli myös oma kilpa-autoiluun keskittyvä lehti, ''Auto Pop''.
 
Raelilaisuuden keskeisin ajatus on se, että ainakin osa [[yliluonnollinen|yliluonnollisista]] uskomuksista on peräisin muinaisten ihmisten kohtaamisista [[avaruusolento]]jen kanssa - alkukantaiset ihmiset eivät ymmärtäneet mistä oli kysymys, ja siksi he nimesivät nämä jumaliksi. Raelialaiset eivät siksi usko yliluonnollisiin jumaliin.
==Raelilaisuus ja tiede==
 
Raelilaiset kannattavat [[kreationismi|luomisoppi]]a ja käyttävät muutoin paljon samoja todisteluja kuin esimerkiksi [[älykäs suunnitelma|älykkään suunnittelun]] kannattajat. Ainut ero on, että heidän argumenteissaan käsite "Jumala" ja "Suunnittelija" on korvattu erilaisilla määritteillä, joiden sisältö on "avaruusolento". Raelilaisten virallinen kanta kreationismiin on se, että he ovat "älykkään suunnittelun teoria ateisteille". "Älykkään suunnittelun" liike ei kuitenkaan ole hyväksynyt raelilaisten näkemystä. '''Kizmiller vs. Dover''' -oikeudenkäynnissä "älykästä suunnittelua" edustaneet [[Michael Behe]] ja Minnich myönsivät, että heidän henkilökohtainen näkemyksensä on, että "älykäs suunnittelija" on nimenomaan Jumala ja että muita vakavasti otettavia vaihtoehtoja ei ole esitetty. He myöntävät, että joskus on ehdotettu, että "älykäs suunnittelija" voisi olla avaruusolento tai aikamatkustava solubiologi tai jokin muu [[naturalismi|naturalistinen]] suunnittelija, mutta että nämä ajatukset eivät ole vakavasti otettavia edes näiden näkemysten esittäjien taholta.<ref>[http://www.talkorigins.org/faqs/dover/pf.html#p7 TalkOrigins Archive: Kitzmiller v. Dover Area School District]</ref>
 
Toisaalta "älykkään suunnittelun" eräs pääväittämistä on, että "älykäs suunnittelu" ei ole uskonnollinen teoria koska sen piirissä ei kerrota mikä suunnittelija on ja miten tämä on toiminut, vaan nämä jätetään yksilön ratkaistavaksi tämän oman todellisuuskäsityksen sekä [[filosofia]]n ja [[teologia]]n ratkaistavaksi. Tältä kulmalta katsottaessa raelilaisuus on eräs tapa tulkita "älykkään suunnittelun" teoriaa.
 
Raelilaiset eivät ole keskittyneet tieteen kehittämiseen, vaan sen sijaan he odottavat että ''Elohim''it tulevat kertomaan vastaukset kaikkiin ongelmiin.
 
== Lähteet ==
{{Viitteet}}
 
==Aiheesta muualla==
10 390

muokkausta

Navigointivalikko