Ero sivun ”Dacken sota” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Ei muokkausyhteenvetoa
pEi muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
'''Dacken sota''' (ru. '''Dackefejden''') oli [[talonpoikaiskapina]], joka puhkesi Etelä-Ruotsin [[Smoolanti|Smoolannissa]] vuonna 1542. Kapinan syitä olivat tyytymättömyys [[Kustaa Vaasa]]n verotusta ja kirkkopolitiikka kohtan. Kapina sai nimensä johtajastaan
'''Dacken sota''' ({{k-sv|Dackefejden}}) oli [[talonpoikaiskapina]], joka puhkesi Etelä-Ruotsin [[Smoolanti|Smoolannissa]] vuonna 1542. Kapinan syitä olivat tyytymättömyys [[Kustaa Vaasa]]n verotusta ja kirkkopolitiikka kohtan. Kapina sai nimensä johtajastaan
[[Nils Dacke]]sta. Hän oli talonpoika [[Torsås]]ista, Etelä-Smoolannista.
[[Nils Dacke]]sta. Hän oli talonpoika [[Torsås]]ista, Etelä-Smoolannista.



Versio 3. heinäkuuta 2008 kello 13.53

Dacken sota (ruots. Dackefejden) oli talonpoikaiskapina, joka puhkesi Etelä-Ruotsin Smoolannissa vuonna 1542. Kapinan syitä olivat tyytymättömyys Kustaa Vaasan verotusta ja kirkkopolitiikka kohtan. Kapina sai nimensä johtajastaan Nils Dackesta. Hän oli talonpoika Torsåsista, Etelä-Smoolannista.

Tapahtumakulku

Vounna 1542 nousivat Smoolannin talonpojat kapinaan Kustaa Vaasan hallitusjärjestelmää vastan. Oikeastaan kyseessä oli sisällissota kuningasta vastaan. Kapina levisi nopeasti Smoolantiin, Öölantiin sekä Itä- ja Länsi-Götanmaan alueelle. Kalmarin ja Jönköpingin kaupungit jäivät vielä kuninkaan käsiin. Suurin osa kaupunkien porvareista tuki Dackea, mutta Kustaa Vaasan sotilat.

Kapinaliike sai sotilaallista menestystä voittaen kuninkaan armeijan useissa kahakoissa. Kustaa Vaasan asema oli uhattuna ja hänen ulkomaiset vastustajansa muodostivat yhteyksiä kapinallisiin. Lopulta kapinalliset lyötiin. Nils Dacke sai surmansa pakomatkalla. Smoolantilaiset taltutettiin ankarilla rangaistuksilla.