Ero sivun ”Heikki Ojansuu” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
680 merkkiä lisätty ,  14 vuotta sitten
ei muokkausyhteenvetoa
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Ei muokkausyhteenvetoa
'''Heikki Ojansuu''' ([[26. heinäkuuta]] [[1873]] – [[18. tammikuuta]] [[1923]]) oli [[Suomi|suomalainen]] kielitieteilijä. Hän toimi mm. [[Turun yliopisto]]n ensimmäisenä suomen kielen ja sen sukukielten professorina.
 
Heikki Ojansuu julkaisi väitöskirjansa "Suomen lounaismurteiden äännehistoria. Vokaalioppi. Descendentti esitys" vuonna 1901.
Ennen professuuriaan Turun yliopistossa Ojansuu toimi [[Helsingin yliopiston suomen kielen professori|Helsingin yliopiston suomen kielen apulaisena]] ja dosenttina. Hän teki useita tutkimusmatkoja mm. [[Unkari]]in ja [[Liivinmaa]]lle.
 
Ojansuu oli Helsingin yliopiston suomen kielen ja kirjallisuuden dosentti vuodesta 1903, kolme lukukautta E. N. Setälän viransijainen suomen kielen ja kirjallisuuden professorina ja suomalaisen filologian apulainen (apulaisprofessori) vuodesta 1914. Lisäksi hän oli mm. Suomen Liikemiesten kauppaopiston opettaja vuosina 1908-1919.
 
Vuonna 1912 Ojansuu nimitettiin Turun yliopiston ensimmäiseksi suomen ja sen sukukielten professoriksi.
 
Ojansuu kirjoitti toistakymmentä tieteellistä teosta sekä melkein kaksisataa julkaistua artikkelia. Hän tutki erityisesti suomen murteita, vanhinta kirjasuomea, nimistöä, lainasanoja sekä karjalan ja viron kieliä. Ojansuu teki monia laajoja tutkimusmatkoja ja keräsi Etelä-Virosta ja Pohjois-Latviasta mittavat kokoelmat, jotka jäivät julkaisematta.
 
{{Tynkä/Henkilö}}
[[Luokka:Suomalaiset kielitieteilijät|Ojansuu, Heikki]]
[[Luokka:Turun yliopiston professorit|Ojansuu, Heikki]]

Navigointivalikko