Ero sivun ”Jääkärin morsian” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
Helvete (keskustelu | muokkaukset)
Kahden eri elokuvan triviat olivat sekoittuneet
siirrän elokuvasovitukset omiksi artikkeleikseen
Rivi 1: Rivi 1:
'''Jääkärin morsian''' on alkuaan [[Sam Sihvo]]n kirjoittama laulunäytelmä, joka esitettiin ensimmäisen kerran [[17. helmikuuta]] [[1921]] [[Suomen Kansallisteatteri]]ssa. Näytelmä kertoo jääkäreistä, jotka olivat [[Saksa]]ssa sotilaskoulutuksessa valmistautuakseen Suomen vapaustaisteluun.
'''Jääkärin morsian''' on alkuaan [[Sam Sihvo]]n kirjoittama laulunäytelmä, joka esitettiin ensimmäisen kerran [[17. helmikuuta]] [[1921]] [[Suomen Kansallisteatteri]]ssa. Näytelmä kertoo jääkäreistä, jotka olivat [[Saksa]]ssa sotilaskoulutuksessa valmistautuakseen Suomen vapaustaisteluun.


Jääkärin morsiamesta on tehty kaksi elokuvasovitusta, [[Kalle Kaarna]]n ohjaama vuodelta [[1931]] ja [[Risto Orko]]n [[1938]].
Jääkärin morsiamesta on tehty kaksi elokuvasovitusta, [[Kalle Kaarna]]n ohjaama vuodelta [[Jääkärin morsian (vuoden 1931 elokuva)|1931]] ja [[Risto Orko]]n [[Jääkärin morsian (vuoden 1938 elokuva)|1938]].


{{Tynkä/Teatteri}}
==Jääkärin morsian (1931)==
===Juoni===
On vuosi [[1915]] ja viisi suomalaista miestä hiihtää [[Ruotsi]]in [[Pohjanlahti|Pohjanlahden]] kautta tarkoituksena päästä [[Saksa]]an saamaan jääkärikoulutusta. Miesten joukossa on 27.jääkäripataljoonaan kuuluvat Martti ja Kalpa, jotka joutuvatkin mukaan taisteluihin. Reservissä joukot viettävät vapaa-aikaansa Kulta-ankkuri -nimisessä kahvilassa, jonka omistaa Sonja Strand. Sonjan kapteenimies palvelee [[Venäjän keisarikunta|Venäjä]]n armeijassa, ja Sonjalla on suhde paroni von Lichtensteiniin, joka käyttää naista hyväkseen ja vakoilee Venäjälle kayttäen sanansaattajanaan [[juutalaiset|juutalaista]] Isakia.

Sabina, joka on Varsovan oopperan tanssijatar, on kadonneita vanhempia etsiessään joutunut pakkotyövankeuteen. Paroni Lichtenstein löytää hänet ja tuo Sonjan luo. Strand palkkaa hänet tanssijaksi kahvilaansa ja Sabinasta tulee suosittu vetonaula. Erään tanssin jälkeen hän tutustuu Marttiin ja heidän välilleen syntyy romanssi. Martin pataljoona joutuu takaisin rintamalle, kun venäläiset valmistelevat suurhyökkäystä. Taistelussa Martti haavoittuu ja venäläisten joukossa oleva Sonjan mies kuolee. Kun Martti on toipunut vammoistaan, hän lähtee tiedusteluretkelle ja löytää Strandin ruumiin ja sen vierestä muistikirjan ja Sonjan valokuvan.

Isakin välittämät vakoilupaperit joutuvat Sonjalle, joka kieltäytyy enää avustamasta paronia, joka on tehnyt hänestä "kunniattoman aviovaimon". Martti palaa rintamalta ja antaa Sonjalle hänen miehensä muistikirjan. Sonja tekee itsemurhan: jäähyväisviestissään hän pyytää Marttia huolehtimaan Sabinasta ja varoittaa paronista ja Isakista. Martti löytää vakoilupaperit ja lähtee ilmoittamaan Sonjan kuolemasta. Von Lichtenstein onnistuu kuitenkin lavastamaan Martin syylliseksi ryöstömurhaan.

Paroni uskottelee Sabinalle tämän isän olevan sairaana ja aikoo viedä hänet mukanaan. Von Lichtensteinin vakoilutehtävä on tällä välin paljastunut ja Martti vapautetaan. Hän menee pelastamaan Sabinan paronilta, joka vangitaan tällä kertaa.

===Rooliluettelo===
*[[Hanna Taini]] .... Sabina
*[[Tauno Palo|Tauno Brännäs]] .... Martti
*[[Ella Eronen]] .... Sonja Strand
*[[Armas Lindström]] .... kapteeni Strand
*[[Hellin Kahila-Matinpalo]] .... Marusja
*[[Väinö Hukka]] .... Kalpa
*[[Hannes Närhi]] .... Mikko
*[[Gunnar Calenius]] .... Suvela
*[[Rakel Linnanheimo]] .... Aino, Kalvan morsian
*[[Väinö Hellén]] .... Isak
*[[Toivo Pohjakallio]] .... von Lichtenstein
*[[Georg Skutnabb]] .... von Roller, saksalainen kapteeni

===Tuotantoryhmä===
*Kalle Kaarna... ohjaus, käsikirjoitus, leikkaus ja lavastus
*Heikki Aho ja Björn Soldan... kuvaus
*[[Toivo Palmroth]]... musiikki
*George Ge... tanssit
*Väinö Hukka... järjestäjä
*Heinrich Iffland... valokuvat
*[[Saratus]]... tuotanto


===Triviaa===
*Elokuvasta ei ollut yhtään tunnettua kopiota kunnes eräs löydettiin Michiganista, Yhdysvalloista.
*Elokuva kestää 101 minuuttia.
*Tauno Palo (alkuteksteissä nimellä Tauno Brännäs) esiintyi ensimmäisessä elokuvaroolissaan. Hän oli toiminut teatterissa iltanäyttelijänä eikä ollut toiminut edes avustajana yhdessäkään elokuvassa.
*Elokuva kuvattiin talvella 1931 [[Helsinki|Helsingissä]] ja [[Hanko|Hangossa]].


==Jääkärin morsian (1938)==
===Juoni===
On syksy [[1916]] Tuckumin asemalla Baltiassa ja Saksan 27. Kuninkaallinen jääkäripataljoona palaa rintamalta. Jääkärikorpraali Martti Kari ihastuu tanssijatar Sabinaan, joka on matkalla suojelijansa paroni Lichtensteinin seurassa. Jääkäri Mikko estää paronin pääsyn sotilasjunaan ja paroni alkaa sättiä jääkäreitä. Martti lyö Lichtensteinia ja saa rangaistukseksi kaksi viikkoa arestia.

Paroni vie Sabinan rakastajattarensa Sonjan luo, joka omistaa Kultainen ankkuri -nimisen ravintolan. Sonja on mustasukkainen, mutta tarjoaa Sabinalle töitä tanssijana. Martti kärsii arestiaan kasarmin putkassa ja vapautuessaan lähtee viettämään iltalomaansa Kultaiseen ankkuriin. Jääkärit joutuvat palaamaan rintamalle ja Martin on jätettävä jäähyväiset Sabinalle. Vakoilija, jonka peitenimi on Merovitsh, aiheuttaa huolta niin saksalaisten sodanjohdolle kuin suomalaisjoukkojen esimiehelle eversti Franckille. Tietoja suunnitelmista ja joukkojen liikkeistä vuotaa vihollisille, mikä aiheuttaa suuria tappioita.

Samaan aikaan Sonja katkaisee välinsä paroniin ja uhkaa paljastaa tämän teot. Isakilta Sonja saa paronille osoitetun kirjekuoren, joka sisältää rahaa ja vakoiluohjeita. Kalpa tuo Sonjalle tiedon tämän miehen kuolemasta ja antaa avioparin kuvan sisältämän kirjan. Kirjekuori, joka osoittaa Lichtensteinin vakoilijaksi, joutuu Kalpan ja Martin haltuun. Martti hälyttää eversti Franckin ja määrää ravintolan ulospääsyt tukittaviksi.

Paroni onnistuu kuitenkin livahtamaan sisään kellarin ovesta ja yllättää ilmiantokirjettä kirjoittavan Sonjan. Martti tulee apuun ja käy paronin kimppuun. Tappelun seurauksena paronin ase laukeaa haavoittaen Sonjaa kuolettavasti. Eversti Franckin tullessa paikalle Lichtenstein vierittää syyn Martin niskoille ja pääsee vapaaksi. Franck kuitenkin uskoo Marttia, kun ilmiantokirjeen sisältö voidaan lukea imupaperista peilin avulla. Paroni menee Sabinan luokse ja painostaa hänet mukaansa uskottelemalla tämän isän olevan vakavasti sairas. Sabina, joka tietää paronin olevan petollinen, suostuu lähtemään, mutta varustautuu pistoolilla.

Paroni ja Sabina onnistuvat pakenemaan kaupungista hevosella paronin maatalolle, missä odottaa lentokone. Martti lähtee takaa-ajoon, mutta perillä hänet vangitaan kellariin ja paroni asentaa helvetinkoneen räjähtämään kymmenen minuutin päästä. Pian paroni pidätetään ja kone tehdään vaarattomaksi.

Korpraali Kari ja hänen morsiamensa palkitaan mitaleilla mahtavassa katselmuksessa, ja eversti Franck pitää mahtipontisen pateettisen puheen, joka päättyy sanoihin:

{{sitaatti|Eläköön vapaa ja itsenäinen Suomi!}}

- mihin miehistö vastaa kolminkertaisella "Eläköön!" -huudolla, ja rumpujen pärinällä leikataan loppukohtaukseen.

Elokuvan loppukohtaus on huikein suomalainen kautta aikojen: sadat ratsumiehet hurjassa rynnäkössä tulta, savua ja räjähdyksiä kiehuvan taistelukentän läpi sapelit heiluen, [[Jääkärimarssi]]n soidessa ja Jääkäripataljoonan lipun liehuessa varjokuvana kaiken päällä.

===Rooliluettelo===
*[[Tuulikki Paananen]] .... Sabina
*[[Kullervo Kalske]] .... Martti
*[[Ritva Aro]] .... Sonja
*[[Tuli Arjo]] .... Marusja
*[[Tauno Palo]] .... Kalpa
*[[Ossi Elstelä]] .... Mikko
*[[Urho Somersalmi]] .... eversti Franck
*[[Erkki Uotila]] .... Lichtenstein alias Merovitsh
*[[Sasu Haapanen]] .... Isak

===Tuotantoryhmä===
*[[Risto Orko]]... ohjaus, käsikirjoitus ja leikkaus
*[[Ilmari Unho]]... käsikirjoitus
*[[Hannu Leminen]]... lavastus
*[[Marius Raichi]]... kuvaus
*Sam Sihvo... musiikki
*Hannu Leminen ja Ville Salminen... järjestäjä
*Kosti Lahtinen ja Atte Matilainen... valokuvat
*[[Suomi Filmi]]... tuotanto

===Triviaa===
*Elokuva kestää 97 minuuttia.
*Kullervo Kalske näyttelee ensimmäisen elokuvaroolinsa.
*Jääkäri Kalpan rooli oli alun perin tarkoitettu Ilmari Hilloskorvelle, mutta hän kuoli kesken kuvausten. Tilalle otettiin vuoden 1931 versiossa Marttia näytellyt Tauno Palo.
*Elokuva asetettiin esityskieltoon opetusministeri [[Reino Oittinen|Reino Oittisen]] aloitteesta vuonna [[1949]], koska sen sisällön pelättiin vaarantavan Suomen suhteita [[Neuvostoliitto]]on. Esityskielto loppui elokuussa [[1986]].

==Lähteet==
*[http://www.yle.fi/ikimuistoinen/jaakarinmorsian1931.html Jääkärin morsian (1931)]
*[http://www.yle.fi/ikimuistoinen/jaakarinmorsian.html Jääkärin morsian (1938)]

==Aiheesta muualla==
*[http://www.elonet.fi/title/tt4690/ Jääkärin morsian (1931) Elonetissä]
*[http://www.elonet.fi/title/tt17267/ Jääkärin morsian (1938) Elonetissä]
*[http://www.imdb.com/title/tt0137860/ Jääkärin morsian (1931) Internet Movie Databasessa]
*[http://www.imdb.com/title/tt0030307/ Jääkärin morsian (1938) Internet Movie Databasessa]


[[Luokka:Näytelmät]]
[[Luokka:Näytelmät]]
[[Luokka:Suomalaiset elokuvat]]
[[Luokka:Draamaelokuvat]]
[[Luokka:Vuoden 1931 elokuvat]]
[[Luokka:Vuoden 1938 elokuvat]]

Versio 16. lokakuuta 2007 kello 14.12

Jääkärin morsian on alkuaan Sam Sihvon kirjoittama laulunäytelmä, joka esitettiin ensimmäisen kerran 17. helmikuuta 1921 Suomen Kansallisteatterissa. Näytelmä kertoo jääkäreistä, jotka olivat Saksassa sotilaskoulutuksessa valmistautuakseen Suomen vapaustaisteluun.

Jääkärin morsiamesta on tehty kaksi elokuvasovitusta, Kalle Kaarnan ohjaama vuodelta 1931 ja Risto Orkon 1938.

Malline:Tynkä/Teatteri